Těstoviny s mořskými plody
Ingredience
Bazalka |
1 špetka |
Česnek |
1 stroužek |
Chilli paprička |
1.5 ks |
Cibule |
1 ks |
Krevety tygří - loupané |
90 g |
Mušle slávky |
400 g |
Olej olivový |
45 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 kávová lžička |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
200 g |
Škeble čerstvé |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
Těstoviny konzumní |
400 g |
Víno bílé |
60 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hluboké pánvi zahřejeme 30 ml oleje. Vložíme drobně pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a půlku chilli papričky, zbavené zrníček a rozkrájené na kousky. Za stálého míchání smažíme 2 minuty. Přimícháme nakládaná nakrájená rajčata, polovinu množství nasekané petržele a dle chuti opepříme. Uvedeme do varu, poté snížíme teplotu a povaříme 15 minut.
- Mezitím očistíme mušle a škeble pod tekoucí vodou. Odstraníme ty, které se nezavřou, ani když s nimi silněji zaklepeme o pracovní plochu.
- Ve velké pánvi zahřejeme zbytek oleje. Přidáme mušle a škeble se zbytkem petržele, mícháme a smažíme na prudkém plameni několik vteřin. Poté přilijeme víno a pánev zakryjeme poklicí. Povaříme 5 minut, než se škeble a mušle otevřou a čas od času pánví zatřeseme.
- Odstavíme pánev z ohně. Mušle a škeble necháme okapat a vložíme do misky. Ty, které se během vaření neotevřely, odstraníme.
- Tekutinu, ve které se mušle a škeble vařily, slijeme do odměrky a uchováme. Na ozdobu si ponecháme 8 škeblí a 4 mušle ve skořápkách, zbytek vyloupeme.
- Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Mezitím vlijeme 120 ml tekutiny, ve které se mušle a škeble vařily, do rajské omáčky. Za stálého míchání uvedeme do varu. Snížíme teplotu, přidáme bazalku a vmícháme do omáčky vařené loupané krevety a vyloupané mušle a škeble. Zamícháme a dochutíme.
- Na uvařené těstoviny nalijeme omáčku a důkladně promícháme. Každou porci ozdobíme 2 mušlemi a 1 škeblí se skořápkou.