Jidášky

Ingredience


Citronová kůra 2 kávová lžička
Cukr krupice 70 g
Cukr vanilka 1 ks
Droždí 30 g
Máslo čerstvé 150 g
Med včelí 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 2.5 dl
Mouka polohrubá 500 g
Sádlo škvařené 1 polévková lžíce
Sůl 5 g
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Utřeme do pěny máslo s cukrem, solí, 3 žloutky a nastrouhanou citronovou kůrou.
  2. Přidáme vykynutý kvásek, mouku, mléko a vypracujeme jemné těsto, nesmí být příliš tuhé. Posypeme je moukou, přikryjeme ubrouskem a dáme kynout.
  3. Z vykynutého těsta vyválíme plát o tloušťce 2 cm. Kulatou formičkou na koblihy vykrajujeme kolečka a rýhovacím kolečkem naznačíme mřížky.
  4. Koláčky klademe ve větší vzdálenosti na plech, který jsme předem vymazali tukem. Necháme je chvíli kynout.
  5. Před vložením do trouby je potíráme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
  6. Studené jidášky pokapeme medem a podáváme.