Jidášky
Ingredience
Citronová kůra |
2 kávová lžička |
Cukr krupice |
70 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Droždí |
30 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
2.5 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce |
Sůl |
5 g |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Utřeme do pěny máslo s cukrem, solí, 3 žloutky a nastrouhanou citronovou kůrou.
- Přidáme vykynutý kvásek, mouku, mléko a vypracujeme jemné těsto, nesmí být příliš tuhé. Posypeme je moukou, přikryjeme ubrouskem a dáme kynout.
- Z vykynutého těsta vyválíme plát o tloušťce 2 cm. Kulatou formičkou na koblihy vykrajujeme kolečka a rýhovacím kolečkem naznačíme mřížky.
- Koláčky klademe ve větší vzdálenosti na plech, který jsme předem vymazali tukem. Necháme je chvíli kynout.
- Před vložením do trouby je potíráme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
- Studené jidášky pokapeme medem a podáváme.