Koláčky s piniovými oříšky
Ingredience
Čokoláda na vaření |
60 g |
Cukr hroznový (glukóza) |
80 g |
Cukr krupice |
180 g |
Cukr moučkový |
120 g |
Máslo čerstvé |
160 g |
Mléko polotučné |
6 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Oříšky piniové |
100 g |
Pomerančová kůra |
3 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
2 polévková lžíce |
Sirup cukrový |
3.5 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Tresť vanilková |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
5 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Prosijeme do mísy mouku se špetkou soli. Přidáme máslo, cukr, 1 vejce, 2 žloutky a prsty promícháme. Z prohněteného těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a vložíme alespoň na hodinu do lednice.
- Vychlazené těsto rozválíme na osm placek o průměru asi 15 cm a vyložíme jím osm formiček s odnímatelným dnem o průměru 10 cm. Těsto ve formičká přikryjeme pečícím papírem a zatížíme. Vložíme na 10 minut do lednice.
- Takto připravené pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 5 minut. Poté odstraníme papír a zatížení a pečeme dalších 8 minut. Formičky vyjememe a teplotu snížíme na 180 °C.
- Rozlámeme čokoládu do hrnce, přidáme máslo a za stálého míchání zahříváme tak dlouho, dokud se nerozpustí a nesmísí.
- Vmícháme zbývající suroviny a náplň rozdělíme do upečených koláčků. Pečeme dalších 25-30 minut. Po upečení necháme koláčky mírně vychladnout a poté je vyklopíme. Podáváme teplé nebo pokojové teploty, nikoliv vychlazené.