Hermelín se švestkami

Ingredience


Badyán 2 ks
Česnek 2 stroužek
Olej olivový extra panenský 1 dl
Paprika mletá sladká 2 kávová lžička
Rozmarýn čerstvý 1 ks
Sůl 2 špetka
Švestky sušené 150 g
Sýr Hermelín (Camember, Encián) 240 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nachystáme si 2 podélně rozkrojené vyzrálé hermelíny. Na náplň potřebujeme polovinu sušených švestek propláchnutých horkou vodou, které jemně nasekáme, podobně jako oloupaný česnek z jedné středně velké paličky a dohromady utřeme na pastu. Přidáme čerstvý rozmarýn rozsekaný nadrobno, pastu osolíme a vše důkladně promícháme. Směsí pak potřeme spodní části rozkrojených hermelínů, přiklopíme na ně vrchy a lehce stiskneme k sobě.
  2. Naplněné sýry vložíme do umyté sklenice, obložíme zbylými švestkami, česnekem nakrájeným na plátky z druhé palice, můžeme přidat ještě i rozmarýn, badyán a posypeme sladkou paprikou. Nakonec sýry zalijeme olejem, do něhož můžeme vmíchat navíc 1 lžičku sladké papriky. Sklenici uzavřeme víčkem nebo jen překryjeme látkou, upevníme gumičkou a necháme zrát 4 až 5 dnů.