Bábovičky ze šunky

Ingredience


Hořčičné semínko 1 špetka
Hřebíček mletý 1 špetka
Máslo čerstvé 250 g
Okurky nakládané 6 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 ks
Šalotka 2 ks
Sůl mořská 1 špetka
Šunka dušená 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslo rozehřejeme v kastrůlku, odstavíme z plotýnky či z plamene a necháme stát, až se tzv. přepustí, potom slijeme čistý žlutý tuk, musíme postupovat opatrně, aby mléčná usazenina zůstala na dně. Šunku nakrájíme na malé kousky, vmícháme do ní nadrobno nakrájené sladkokyselé okurky, posekanou petrželku, směs koření, sůl, pepř a 2/3 přepuštěného másla.
  2. Šunkovou směs naporcujeme do 8 malých zapékacích misek nebo šálků s rovnými stěnami, upěchujeme ji, zalijeme zbylou 1/3 přepuštěného másla a dáme vychladit. Před konečným uložením do lednice překryjeme hrnky potravinovou fólií, coby ochranou před nasáknutím nežádoucími pachy. V chladničce vydrží šunkové bábovičky 1 týden, ale lze je zmrazit až na 3 měsíce. Před upotřebením je ale musíme přemístit 1 den předem z mrazničky do chladničky. Než pokrm servírujeme, ponoříme misky do vařící vody a pak je vyklápíme jako bábovičky. Podáváme s křenem nebo hořčicí, cibulí a s pečivem nebo chlebem.