Hořký bylinný likér z puškvorce
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Hřebíček |
40 g |
Puškvorec |
50 g |
Starorežná pálenka |
1 l |
Voda pitná |
0.75 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Puškvorec pořádně očistíme a omyjeme, odstraníme kořínky z oddenků, pak oddenky po délce rozřízneme a vložíme je do láhve se Staročeskou Žitnou. Přidáme hřebíček, který jsme posekali na menší kousky. Láhev uzavřeme a obsah necháme na slunci vyluhovat alespoň 5 týdnů.
- Po této době výluh slijeme a smícháme se studeným cukerným sirupem, který jsme připravili svařením 100 g cukru a 0.75 litru vody.
- Znovu promíchaný puškvorcový likér nalijeme do menších lahví, puškvorec necháme v alkoholu a dáme na několik týdnů uležet na chladné a tmavé místo.
- Tento likér je hořký, používáme jej jako aperitiv, ale hlavně při poruchách trávení, zažívacích potížích a pod.