Koláčky zelňáčky

Ingredience


Cukr krupice 2 kávová lžička
Droždí 40 g
Mléko plnotučné 2.5 dl
Cukr moučkový 85 g
Máslo čerstvé 80 g
Mouka polohrubá 200 g
Mouka pšeničná hrubá 300 g
Sůl 2 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Cukr krystal 2 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Hrozinky 50 g
Jablka 1 ks
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Skořice mletá 1 kávová lžička
Strouhanka 12 polévková lžíce
Zelí hlávkové bílé 700 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme 2 lžičky cukru krupice a necháme kvásek vzejít.
  2. Do mísy si přesejeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme 2 žloutky, moučkový cukr, změklé máslo a kvásek. Vše promícháme a důkladně vypracujeme hladké těsto, které posypeme hladkou moukou (1 lžíce), zakryjeme čistým plátěným ubrouskem a necháme v teple vykynout.
  3. Mezitím co nám bude těsto kynout (přibližně 30-45 minut), připravíme si zelnou náplň.
  4. Očištěné hlávkové zelí nastrouháme nahrubo, které v hrnci na rozehřátém oleji podusíme doměkka přibližně 10-15 minut. Zároveň k němu přidáme oloupané, nastrouhané jablko. Zelí ochutíme krystalovým cukrem, mletou skořicí, hrozinkami (30 g), a když je zelí udušené, necháme zelnou náplň vychladnout. Pokud bude řidší, přimícháme 1-2 lžíce strouhanky.
  5. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku asi 1 cm silnou a kulatou formičkou vykrojíme koláčky přibližně o průměru 7-8 cm. Do každého koláčku uděláme důlek, lžící vložíme náplň a na ni dáme několik hrozinek. Koláčky poskládáme na pečicí papír. Mezi koláčky by měly být asi 2 cm mezery. Okraj koláčků potřeme bílkem a necháme ještě 10 minut kynout, pak je dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 190-200 °C přibližně 10-12 minut dozlatova.
  6. Vychladlé upečené zelňáčky posypeme vanilkovým cukrem, který jsme smíchali s práškovým cukrem, a podáváme.