Koláčky zelňáčky
Ingredience
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Droždí |
40 g |
Mléko plnotučné |
2.5 dl |
Cukr moučkový |
85 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka polohrubá |
200 g |
Mouka pšeničná hrubá |
300 g |
Sůl |
2 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Cukr krystal |
2 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hrozinky |
50 g |
Jablka |
1 ks |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Strouhanka |
12 polévková lžíce |
Zelí hlávkové bílé |
700 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme 2 lžičky cukru krupice a necháme kvásek vzejít.
- Do mísy si přesejeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme 2 žloutky, moučkový cukr, změklé máslo a kvásek. Vše promícháme a důkladně vypracujeme hladké těsto, které posypeme hladkou moukou (1 lžíce), zakryjeme čistým plátěným ubrouskem a necháme v teple vykynout.
- Mezitím co nám bude těsto kynout (přibližně 30-45 minut), připravíme si zelnou náplň.
- Očištěné hlávkové zelí nastrouháme nahrubo, které v hrnci na rozehřátém oleji podusíme doměkka přibližně 10-15 minut. Zároveň k němu přidáme oloupané, nastrouhané jablko. Zelí ochutíme krystalovým cukrem, mletou skořicí, hrozinkami (30 g), a když je zelí udušené, necháme zelnou náplň vychladnout. Pokud bude řidší, přimícháme 1-2 lžíce strouhanky.
- Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku asi 1 cm silnou a kulatou formičkou vykrojíme koláčky přibližně o průměru 7-8 cm. Do každého koláčku uděláme důlek, lžící vložíme náplň a na ni dáme několik hrozinek. Koláčky poskládáme na pečicí papír. Mezi koláčky by měly být asi 2 cm mezery. Okraj koláčků potřeme bílkem a necháme ještě 10 minut kynout, pak je dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 190-200 °C přibližně 10-12 minut dozlatova.
- Vychladlé upečené zelňáčky posypeme vanilkovým cukrem, který jsme smíchali s práškovým cukrem, a podáváme.