Penne s artyčoky a krevetami

Ingredience


Artyčoky 4 ks
Česnek 2 stroužek
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 25 g
Máta 1 polévková lžíce
Olej olivový 90 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Těstoviny penne 350 g
Krevety tygří - loupané 800 g
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si misku se studenou vodou, kterou jsme ochutili citronovou šťávou. Z mladých kulatých artyčoků odkrojíme stonky, odstraníme vnější tvrdé či ovadlé listy, špičky listů rovněž odkrojíme.
  2. Hlavičky artyčoků nakrájíme na čtvrtiny, odstraníme středy s jemnými chloupky, dílky artyčoků nakrájíme podélně na 5 mm široké proužky a vložíme do připravené misky s vodou a citronovou šťávou.
  3. Nakrájené artyčoky slijeme a osušíme. V pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme artyčoky, prolisovaný česnek a polovinu množství pokrájené petržele a máty.
  4. Osolíme a opepříme. Často mícháme a smažíme při mírné teplotě 10 minut, až jsou artyčoky měkké. Měkkost zkoušíme píchnutím ostrým nožem.
  5. Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu na obalu.
  6. Do pánve k artyčokům vložíme vařené oloupané krevety, které jsou rozkrojené na 3 kusy. Promícháme a 2 minuty ohříváme.
  7. K hotovým těstovinám přidáme máslo a mícháme, až se máslo rozpustí. Po lžících přidáme k těstovinám artyčokovou směs a opatrně smícháme. Iuhned podáváme posypané zbývajícími bylinkami.