Věnečky z páleného těsta s borůvkami
Ingredience
Mandle loupané |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko polotučné |
2.5 dl |
Mouka pšeničná hrubá |
150 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
Borůvky |
150 g |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 g |
Tvaroh měkký |
400 g |
Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
4 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- V hrnci si svaříme mléko s máslem a solí a hned za stálého vmíchání do vařícího mléka nasypeme hrubou mouku. Nesmí se nám utvořit žmolky.
- Pak hrnec odstavíme z plotny a za stálého míchání necháme kaši vychladnout. Postupně přimícháme vejce a vypracujeme hladké polotuhé těsto, které necháme 30 minut odpočinout.
- Těsto dáme do cukrářského kornoutu s širším násadcem, kterým nastříkáme malé věnečky na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme je do předehřáté trouby a pečeme při 250°C dozlatova (přibližně 5-7 minut). Ještě horké věnečky vodorovně rozřízneme ostrým nožem a necháme vychladnout.
- Připravíme si borůvkovou náplň. V míse si vyšleháme měkký tučný tvaroh s cukrem a citronovou šťávou. V druhé nádobě si vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Pak opatrně do tvarohu přimícháme šlehačku a rozmačkané borůvky (nejlépe čerstvé). Spodní části věnečků naplníme krémem, na který položíme vrchní části rozpůlených věnečků.
- Z práškového vanilkového cukru a pomerančové šťávy si vymícháme v misce polevu, kterou potřeme povrch věnečků a ozdobíme je posekanými mandlemi.