Věnečky z páleného těsta s borůvkami

Ingredience


Mandle loupané 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 2.5 dl
Mouka pšeničná hrubá 150 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 4 ks
Borůvky 150 g
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 200 g
Tvaroh měkký 400 g
Cukr práškový s vanilkovou příchutí 4 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci si svaříme mléko s máslem a solí a hned za stálého vmíchání do vařícího mléka nasypeme hrubou mouku. Nesmí se nám utvořit žmolky.
  2. Pak hrnec odstavíme z plotny a za stálého míchání necháme kaši vychladnout. Postupně přimícháme vejce a vypracujeme hladké polotuhé těsto, které necháme 30 minut odpočinout.
  3. Těsto dáme do cukrářského kornoutu s širším násadcem, kterým nastříkáme malé věnečky na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme je do předehřáté trouby a pečeme při 250°C dozlatova (přibližně 5-7 minut). Ještě horké věnečky vodorovně rozřízneme ostrým nožem a necháme vychladnout.
  4. Připravíme si borůvkovou náplň. V míse si vyšleháme měkký tučný tvaroh s cukrem a citronovou šťávou. V druhé nádobě si vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Pak opatrně do tvarohu přimícháme šlehačku a rozmačkané borůvky (nejlépe čerstvé). Spodní části věnečků naplníme krémem, na který položíme vrchní části rozpůlených věnečků.
  5. Z práškového vanilkového cukru a pomerančové šťávy si vymícháme v misce polevu, kterou potřeme povrch věnečků a ozdobíme je posekanými mandlemi.