Krkonošský ptáček

Ingredience


Cukr moučkový 159 g
Mouka polohrubá 500 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krupice 2 špetka
Droždí 40 g
Mléko polotučné 3.5 dl
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnečku si necháme vzejít kvásek z vlažného mléka (2.5 dl), kvasnic a cukru. Do mísy dáme prosátou polohrubou mouku, vzešlý kvásek, 4 žloutky, 1 vejce, cukr a špetku soli.
  2. Směs vymícháme, podle potřeby přidáme vlahé mléko (až 1 dl) a dobře uhněteme polotuhé těsto, které se nesmí lepit na prsty, zakryjeme utěrkou a necháme odpočinout 30 minut.
  3. Na pomoučeném vále si z těsta vytvarujeme váleček a přibližně ve 2/3 uděláme uzel. Na kratším konci z těsta vytvarujeme hlavičku se zobáčkem, který bude směřovat vzhůru. Po stranách hlavičky zapíchneme kuličky modrého jalovce, které budou tvořit oči. Delší část těsta vytvarujeme do tvaru ocásku a pomocí vidličky a ostrých nůžek vytiskneme a nastříháme peříčka.
  4. Ptáčka posadíme na plech s pečícím papírem, celého potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme při 160°C - 180°C přibližně 45-60 minut dozlatova. Pak ptáčka necháme vychladnout, dáme ho na mísu a okolo ptáčka mísu vyzdobíme podle vlastní fantazie.