Nepečený jahodový koláč s mandlemi

Ingredience


Citronová šťáva 350 ml
Čokoláda hořká 50 g
Cukr krupice 240 g
Jahody zahradní 750 g
Mandle 100 g
Máslo čerstvé 100 g
Piškoty dětské 150 g
Smetana ke šlehání 30% 250 g
Smetana na vaření 140 ml
Tvaroh jihočeský polotučný 500 g
Želatina 4 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozdrtíme piškoty a nastrouháme hořkou čokoládu. V hrnci rozehřejeme máslo, nasypeme do něj rozdrcené piškoty, nastrouhanou čokoládu a promícháme. Hrnec odstavíme z plotny a promíchanou směsí vyložíme dno dortové formy.
  2. Větší misku naplníme studenou vodou a dáme do ní želatinu. Mezitím do menšího kastrůlku nalijeme smetanu na vaření a přivedeme téměř k varu, kastrůlek se smetanou odstavíme, vymačkáme plátky želatiny a necháme vychladnout.
  3. Ušleháme tvaroh se 140 g cukru, přidáme 200 ml šťávy z citronu, přimícháme vychladlou smetanu a 400 g omytých, na polovinu pokrájených jahod. Ušleháme smetanu ke šlehání a do ní zlehka vmícháme tvarohovou směs, kterou vylijeme na piškotový základ s čokoládou a dáme do ledničky na 3 hodiny chladit.
  4. Potom omyjeme a nakrájíme 250 g jahod, přidáme 100 g cukru a 150 ml šťávy z citronu a rozmixujeme. Koláč opatrně přesuneme z dortové formy na servírovací talíř, polijeme omáčkou. Ozdobíme zbylými, omytými, na polovinu nakrájenými jahodami a mandlemi.