Nepečený jahodový koláč s mandlemi
Ingredience
Citronová šťáva |
350 ml |
Čokoláda hořká |
50 g |
Cukr krupice |
240 g |
Jahody zahradní |
750 g |
Mandle |
100 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Piškoty dětské |
150 g |
Smetana ke šlehání 30% |
250 g |
Smetana na vaření |
140 ml |
Tvaroh jihočeský polotučný |
500 g |
Želatina |
4 plátek |
-
Doba přípravy: 225 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Rozdrtíme piškoty a nastrouháme hořkou čokoládu. V hrnci rozehřejeme máslo, nasypeme do něj rozdrcené piškoty, nastrouhanou čokoládu a promícháme. Hrnec odstavíme z plotny a promíchanou směsí vyložíme dno dortové formy.
- Větší misku naplníme studenou vodou a dáme do ní želatinu. Mezitím do menšího kastrůlku nalijeme smetanu na vaření a přivedeme téměř k varu, kastrůlek se smetanou odstavíme, vymačkáme plátky želatiny a necháme vychladnout.
- Ušleháme tvaroh se 140 g cukru, přidáme 200 ml šťávy z citronu, přimícháme vychladlou smetanu a 400 g omytých, na polovinu pokrájených jahod. Ušleháme smetanu ke šlehání a do ní zlehka vmícháme tvarohovou směs, kterou vylijeme na piškotový základ s čokoládou a dáme do ledničky na 3 hodiny chladit.
- Potom omyjeme a nakrájíme 250 g jahod, přidáme 100 g cukru a 150 ml šťávy z citronu a rozmixujeme. Koláč opatrně přesuneme z dortové formy na servírovací talíř, polijeme omáčkou. Ozdobíme zbylými, omytými, na polovinu nakrájenými jahodami a mandlemi.