Těstoviny se škeblemi a mušlemi
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Mušle slávky |
450 g |
Olej olivový |
60 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 hrst |
Škeble čerstvé |
450 g |
Sůl |
1 špetka |
Těstoviny konzumní |
350 g |
Víno bílé |
175 ml |
Vývar rybí |
250 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mušle a škeble očistíme pod tekoucí studenou vodou. Mušle, které se nezavřou, ani když s nimi silněji zaklepeme o pracovní plochu, odstraníme.
- Ve velkém hrnci zahřejeme polovinu množství oleje, přidáme drobně nakrájenou cibuli a smažíme na mírném ohni 5 minut, až je cibule měkká. Vložíme nadrobno pokrájený česnek, polovinu pokrájené petržele. Osolíme a opepříme. Přidáme mušle a škeble a přilijeme víno. Hrnec přikryjeme poklicí a rychle uvedeme do varu. Vaříme 5 minut, až se mušle i škeble otevřou, čas od času hrncem zatřeseme.
- Mušle a škeble přendáme do síta položeného přes mísu a přelijeme tekutinou, ve které se vařily. Odstraníme petržel a mušle a škeble, které se během varu neotevřely. Tekutinu, ve které se škeble vařily, nalijeme do čistého hrnce a přilijeme k ní rybí vývar. Zbývající petržel nakrájíme na drobné kousky a nasypeme ji s chilli papričkou zbavenou zrníček do vývaru. Uvedeme do varu a za mírné teploty necháme lehce probublávat. Neustále mícháme. Až se omáčka mírně vyvaří, odstavíme hrnce z plotny.
- Zhruba polovinu mušlí a škeblí vyloupáme, všechny vložíme do vývaru, hrnce přikryjeme poklicí a ponecháme stranou.
- Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu.
- Hotové těstoviny dáme do čistého hrnce a smícháme se zbývajícím olivovým olejem. Hrnec s omáčkou zahříváme nad prudkým plamenem, aby se mušle prohřáli a s omáčkou dobře spojily.
- Těstoviny přelijeme omáčkou a ihned podáváme ozdobené trochou čerstvé petržele.