Pečená kachna s nádivkou s pomeranči
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Játra drůbeží |
200 g |
Kachna mražená |
1 ks |
Martell cognac |
50 ml |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Pomeranče |
2 ks |
Sádlo vepřové škvařené |
30 g |
Sůl |
4 špetka |
Telecí plec |
200 g |
Víno bílé |
220 ml |
Voda pitná |
300 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 160 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejprve připravíme nádivku. Mrkev jemně nastrouháme, telecí maso, játra a cibuli umeleme a v míse vše smícháme se sádlem, muškátovým oříškem, koňakem a nádivku osolíme dvěma špetkami soli.
- Očištěnou, opláchnutou a osušenou kachnu osolíme dvěma špetkami soli a opepříme vně i uvnitř, vnitřek kachny vyplníme nádivkou, přidáme oloupané pomeranče rozdělené na dílky a otvor zašijeme.
- Na dno pekáče dáme do hvězdy špejle, na ně položíme kachnu břichem dolů, podlijeme vodou a v troubě na středním plameni dusíme pod víkem pekáče. Během pečení kachnu podléváme vodou a vínem, poléváme výpekem, tučná místa na kachně propichujeme vidlicí.
- Asi po tři čtvrtě hodině kachnu obrátíme a pečeme bez víka. Opět poléváme výpekem, vínem a vodou.
- Upečenou kachnu vyjmeme a držíme ji na teple. Šťávu zaprášíme moukou, osmažíme, poté podlijeme a alespoň čtvrt hodiny provaříme.