Varšavské dršťky

Ingredience


Celer bulvový 100 g
Dršťky syrové 1 kg
Kosti hovězí morkové 200 g
Majoránka 5 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká 30 g
Mrkev kořen 100 g
Muškátový oříšek 2 g
Pepř černý mletý 4 g
Petržel kořen 100 g
Petržel kudrnka 50 g
Strouhanka 20 g
Sůl 10 g
Voda pitná 4 l
Zázvor celý 3 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Morkové kosti dáme vařit asi na 30 minut. Mezitím několikrát propereme dršťky ve studené vodě, spaříme je vroucí vodou a zcedíme. Nakrájíme na malé kousky, vhodíme do hrnce a zalijeme vývarem z kostí, na velmi mírném ohni necháme pozvolna vařit 4 hodiny.
  2. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky a 30 minut povaříme v rendlíku s vodou a lžící másla.
  3. Usmažíme světlou jíšku z mouky a másla, vmícháme uvařený morek z kostí. Zředíme vývarem z drštěk a na mírném ohni povaříme 5 minut.
  4. Do drštěk přidáme vařenou zeleninu, okořeníme a osolíme. Vmícháme jíšku a krátce povaříme.
  5. Na másle si osmažíme strouhanku dozlatova a zvlášť rozpustíme 2 lžíce másla. Podáváme vždy porci drštěk politou máslem, posypanou strouhankou a nasekanou petrželkou.