Varšavské dršťky
Ingredience
Celer bulvový |
100 g |
Dršťky syrové |
1 kg |
Kosti hovězí morkové |
200 g |
Majoránka |
5 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
30 g |
Mrkev kořen |
100 g |
Muškátový oříšek |
2 g |
Pepř černý mletý |
4 g |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel kudrnka |
50 g |
Strouhanka |
20 g |
Sůl |
10 g |
Voda pitná |
4 l |
Zázvor celý |
3 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 1 porce
- Morkové kosti dáme vařit asi na 30 minut. Mezitím několikrát propereme dršťky ve studené vodě, spaříme je vroucí vodou a zcedíme. Nakrájíme na malé kousky, vhodíme do hrnce a zalijeme vývarem z kostí, na velmi mírném ohni necháme pozvolna vařit 4 hodiny.
- Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky a 30 minut povaříme v rendlíku s vodou a lžící másla.
- Usmažíme světlou jíšku z mouky a másla, vmícháme uvařený morek z kostí. Zředíme vývarem z drštěk a na mírném ohni povaříme 5 minut.
- Do drštěk přidáme vařenou zeleninu, okořeníme a osolíme. Vmícháme jíšku a krátce povaříme.
- Na másle si osmažíme strouhanku dozlatova a zvlášť rozpustíme 2 lžíce másla. Podáváme vždy porci drštěk politou máslem, posypanou strouhankou a nasekanou petrželkou.