Zelenina s máslovými nočky

Ingredience


Cukr krupice 1 špetka
Estragon 1 špetka
Fazolové lusky zelené 250 g
Květák 250 g
Lišky čerstvé 200 g
Máslo čerstvé 75 g
Mrkev kořen 250 g
Muškátový oříšek 0.5 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana na vaření 125 g
Sůl 1 špetka
Vývar zeleninový 500 ml
Maizena - kukuřičný škrob 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 30 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Strouhanka 60 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Vývar zeleninový 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zeleninu oloupeme, případně očistíme a omyjeme. Mrkev a lusky nakrájíme na 5 cm dlouhé kousky, květák rozdělíme na růžičky. Lišky očistíme. Zeleninový vývar přivedeme k varu. Přidáme špetku soli, cukru a 30 g másla. Přidáme mrkev a vaříme 5 minut. Přidáme lusky a růžičky květáku a vaříme v zakrytém hrnci dalších 5 minut. Přisypeme lišky, zamícháme a vaříme na mírném plamenu 10 minut.
  2. Na máslové nočky umícháme máslo do pěny a přimícháme vejce a žloutek. Strouhanku spolu s kukuřičným škrobem promícháme, okořeníme solí a muškátovým ořechem a směs přidáme k máslu s vejcem a žloutkem. Zeleninový vývar musíme přivést k varu, abychom mohli vytvořené noky házet přímo do vařícího vývaru. Pomocí dvou navlhčených čajových lžiček tvarujeme z máslového těsta malé nočky, které necháme sklouznout do výše zmíněného vývaru. Potom snížíme plamen a nočky necháme ve vývaru povařit. Nočky jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch. Nočky z vývaru vyndáváme děravou naběračkou. Z vývaru vyndáme také zeleninu a udržujeme jí teplou. Do vývaru vmícháme smetanu a krátce povaříme. Přidáme zbývající máslo, omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým ořechem a přilijeme ji k zelenině. Navrch dáme máslové nočky a talíře můžeme ozdobit estragonem a hned podáváme.