Zelenina s máslovými nočky
Ingredience
Cukr krupice |
1 špetka |
Estragon |
1 špetka |
Fazolové lusky zelené |
250 g |
Květák |
250 g |
Lišky čerstvé |
200 g |
Máslo čerstvé |
75 g |
Mrkev kořen |
250 g |
Muškátový oříšek |
0.5 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana na vaření |
125 g |
Sůl |
1 špetka |
Vývar zeleninový |
500 ml |
Maizena - kukuřičný škrob |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
30 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Strouhanka |
60 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vývar zeleninový |
1 l |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zeleninu oloupeme, případně očistíme a omyjeme. Mrkev a lusky nakrájíme na 5 cm dlouhé kousky, květák rozdělíme na růžičky. Lišky očistíme. Zeleninový vývar přivedeme k varu. Přidáme špetku soli, cukru a 30 g másla. Přidáme mrkev a vaříme 5 minut. Přidáme lusky a růžičky květáku a vaříme v zakrytém hrnci dalších 5 minut. Přisypeme lišky, zamícháme a vaříme na mírném plamenu 10 minut.
- Na máslové nočky umícháme máslo do pěny a přimícháme vejce a žloutek. Strouhanku spolu s kukuřičným škrobem promícháme, okořeníme solí a muškátovým ořechem a směs přidáme k máslu s vejcem a žloutkem. Zeleninový vývar musíme přivést k varu, abychom mohli vytvořené noky házet přímo do vařícího vývaru. Pomocí dvou navlhčených čajových lžiček tvarujeme z máslového těsta malé nočky, které necháme sklouznout do výše zmíněného vývaru. Potom snížíme plamen a nočky necháme ve vývaru povařit. Nočky jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch. Nočky z vývaru vyndáváme děravou naběračkou. Z vývaru vyndáme také zeleninu a udržujeme jí teplou. Do vývaru vmícháme smetanu a krátce povaříme. Přidáme zbývající máslo, omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým ořechem a přilijeme ji k zelenině. Navrch dáme máslové nočky a talíře můžeme ozdobit estragonem a hned podáváme.