Masové kuličky v rajčatovo olivové omáčce

Ingredience


Bazalka 100 g
Česnek 2 stroužek
Chléb toastový 150 g
Cukr třtinový 20 g
Maso mleté - mix 500 g
Mléko polotučné 50 ml
Olej olivový 1 dl
Olivy zelené 60 g
Pepř černý mletý 5 g
Protlak rajčatový 40 ml
Rajčata loupaná (konzervovaná) 300 g
Sůl 8 g
Sýr Parmezán 100 g
Vejce slepičí 1 ks
Víno červené 2 dl
Voda pitná 3 dl
Rajčata 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Toustový chleba nalámeme do mísy a zalijeme mlékem, necháme nasáknout. Přidáme mleté maso, prolisovaný česnek, parmezán, vejce, bazalku, osolíme, opepříme a pořádně prohněteme, aby se ingredience spojily. Ze směsi vytvoříme v dlaních malé kuličky ( asi 20), naskládáme je na tác a necháme 20 minut odležet.
  2. Smažíme na dostatečném množství rozpáleného oleje, hotové kuličky necháme osušit od přebytečného oleje na papírových utěrkách.
  3. Na hluboké pánvi smícháme rozmixovaná čerstvá rajčata, 3dl vody, víno, rajský protlak, konzervovaná rajčata, cukr a bazalku. Osolíme a povaříme 20 minut na mírném ohni. Přidáme masové kuličky a za občasného promíchání vaříme ještě 10 minut. Dosolíme a odstavíme, do hotové omáčky vmícháme nasekané olivy, servírujeme se snítkou bazalky a posypané parmezánem.