Masové kuličky v rajčatovo olivové omáčce
Ingredience
Bazalka |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Chléb toastový |
150 g |
Cukr třtinový |
20 g |
Maso mleté - mix |
500 g |
Mléko polotučné |
50 ml |
Olej olivový |
1 dl |
Olivy zelené |
60 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Protlak rajčatový |
40 ml |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
300 g |
Sůl |
8 g |
Sýr Parmezán |
100 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno červené |
2 dl |
Voda pitná |
3 dl |
Rajčata |
400 g |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Toustový chleba nalámeme do mísy a zalijeme mlékem, necháme nasáknout. Přidáme mleté maso, prolisovaný česnek, parmezán, vejce, bazalku, osolíme, opepříme a pořádně prohněteme, aby se ingredience spojily. Ze směsi vytvoříme v dlaních malé kuličky ( asi 20), naskládáme je na tác a necháme 20 minut odležet.
- Smažíme na dostatečném množství rozpáleného oleje, hotové kuličky necháme osušit od přebytečného oleje na papírových utěrkách.
- Na hluboké pánvi smícháme rozmixovaná čerstvá rajčata, 3dl vody, víno, rajský protlak, konzervovaná rajčata, cukr a bazalku. Osolíme a povaříme 20 minut na mírném ohni. Přidáme masové kuličky a za občasného promíchání vaříme ještě 10 minut. Dosolíme a odstavíme, do hotové omáčky vmícháme nasekané olivy, servírujeme se snítkou bazalky a posypané parmezánem.