Slané sejráky s tvrdým sýrem

Ingredience


Gouda 300 g
Hera 180 g
Kmín celý 1 kávová lžička
Mléko plnotučné 2.5 dl
Mouka polohrubá 250 g
Mouka pšeničná hladká 250 g
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Sůl mořská 2 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 50 g
Mléko polotučné 0.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si nejdříve kvásek: do hrnečku si dáme 0.5 dl vlažného mléka, 50 g droždí s 1 lžičkou krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do misky si nastrouháme sýr Gouda.
  2. Do jiné mísy si dáme prosátou polohrubou a hladkou mouku, vejce, rozpuštěnou vlahou Heru, sůl, kmín a pepř. Promícháme, přidáme kvásek a dobře těsto zpracujeme, pokud by bylo těsto tuhé, přidáme mléko (1 dl - 2.5 dl), těsto musí být polotuhé, hladké, vláčné a nesmí se lepit na prsty. Poprášíme ho moukou a zakryjeme čistým plátnem. Necháme ho v teple vykynout přibližně 30 - 45 minut.
  3. Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Posypeme 1/4 nastrouhaného sýru, těsto přeložíme, znovu vyválíme a posypeme 2/4 nastrouhaného sýru. Vyválíme znovu plát o síle asi 2 cm a formičkou o průměru přibližně 4 - 5 cm vykrojíme koláčky, které poklademe na plech, vyložený pečícím papírem, asi 2 cm od sebe. Koláčky potřeme rozšlehaným a mořskou solí osoleným vajíčkem, na každý dáme malý kopeček nastrouhaného sýru. Necháme je 10-15 minut kynout, až pak je dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180-200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
  4. Podáváme je vychladlé.