Slané sejráky s tvrdým sýrem
Ingredience
Gouda |
300 g |
Hera |
180 g |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Mléko plnotučné |
2.5 dl |
Mouka polohrubá |
250 g |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sůl mořská |
2 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
50 g |
Mléko polotučné |
0.5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Připravíme si nejdříve kvásek: do hrnečku si dáme 0.5 dl vlažného mléka, 50 g droždí s 1 lžičkou krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do misky si nastrouháme sýr Gouda.
- Do jiné mísy si dáme prosátou polohrubou a hladkou mouku, vejce, rozpuštěnou vlahou Heru, sůl, kmín a pepř. Promícháme, přidáme kvásek a dobře těsto zpracujeme, pokud by bylo těsto tuhé, přidáme mléko (1 dl - 2.5 dl), těsto musí být polotuhé, hladké, vláčné a nesmí se lepit na prsty. Poprášíme ho moukou a zakryjeme čistým plátnem. Necháme ho v teple vykynout přibližně 30 - 45 minut.
- Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Posypeme 1/4 nastrouhaného sýru, těsto přeložíme, znovu vyválíme a posypeme 2/4 nastrouhaného sýru. Vyválíme znovu plát o síle asi 2 cm a formičkou o průměru přibližně 4 - 5 cm vykrojíme koláčky, které poklademe na plech, vyložený pečícím papírem, asi 2 cm od sebe. Koláčky potřeme rozšlehaným a mořskou solí osoleným vajíčkem, na každý dáme malý kopeček nastrouhaného sýru. Necháme je 10-15 minut kynout, až pak je dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180-200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
- Podáváme je vychladlé.