Švestkové vařené buchty

Ingredience


Cukr práškový s vanilkovou příchutí 100 g
Máslo čerstvé 200 g
Mléko plnotučné 2 dl
Mouka pšeničná hrubá 600 g
Perník 150 g
Sůl 1 špetka
Sůl mořská 0.5 kávová lžička
Švestky 800 g
Tvaroh tvrdý na strouhání 250 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 3 l
Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 20 g
Mléko polotučné 0.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si nejdříve kvásek: do hrnečku si dáme 0.5 dl vlažného mléka, 20 g droždí s 1 lžičkou krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Omyté čerstvé (nečervavé) švestky necháme osušit.
  2. Do mísy si dáme 600g prosáté hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, rozpuštěné vlahé máslo (50 g), špetku soli, promícháme, přidáme kvásek a postupně plnotučné mléko 1 - 2 dl a dobře těsto zpracujeme, těsto musí být polotuhé, hladké, vláčné a nesmí se lepit na prsty. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple vykynout přibližně 30 minut.
  3. Do většího hrnce si dáme vařit 3 litry vody s 1/2 lžičkou mořské soli. Do jedné misky si nastrouháme perník, do druhé si připravíme hrudkovitý tvaroh a v malém kastrolku si rozpustíme máslo.
  4. Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Nakrájíme rádýlkem čtverce asi 6 x 6 cm a každou švestku zabalíme (v dlaních vyválíme kuličky).
  5. Švestkové buchty házíme do vařící vody, pomalu je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a vaříme postupně 2 - 3 dávky.
  6. Když knedlíky vyplavou napovrch při mírné teplotě je vaříme podle velikosti 3 - 5 minut. Uvařené buchty vyjmeme děrovanou naběračkou z vody, dáme je na talíře, každou porci posypeme tvarohem, práškovým cukrem s vanilkovou příchutí, perníkem a polijeme rozpuštěným máslem.