Švestkové vařené buchty
Ingredience
Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
100 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mléko plnotučné |
2 dl |
Mouka pšeničná hrubá |
600 g |
Perník |
150 g |
Sůl |
1 špetka |
Sůl mořská |
0.5 kávová lžička |
Švestky |
800 g |
Tvaroh tvrdý na strouhání |
250 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3 l |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
20 g |
Mléko polotučné |
0.5 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 9 porcí
- Připravíme si nejdříve kvásek: do hrnečku si dáme 0.5 dl vlažného mléka, 20 g droždí s 1 lžičkou krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Omyté čerstvé (nečervavé) švestky necháme osušit.
- Do mísy si dáme 600g prosáté hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, rozpuštěné vlahé máslo (50 g), špetku soli, promícháme, přidáme kvásek a postupně plnotučné mléko 1 - 2 dl a dobře těsto zpracujeme, těsto musí být polotuhé, hladké, vláčné a nesmí se lepit na prsty. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple vykynout přibližně 30 minut.
- Do většího hrnce si dáme vařit 3 litry vody s 1/2 lžičkou mořské soli. Do jedné misky si nastrouháme perník, do druhé si připravíme hrudkovitý tvaroh a v malém kastrolku si rozpustíme máslo.
- Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Nakrájíme rádýlkem čtverce asi 6 x 6 cm a každou švestku zabalíme (v dlaních vyválíme kuličky).
- Švestkové buchty házíme do vařící vody, pomalu je promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a vaříme postupně 2 - 3 dávky.
- Když knedlíky vyplavou napovrch při mírné teplotě je vaříme podle velikosti 3 - 5 minut. Uvařené buchty vyjmeme děrovanou naběračkou z vody, dáme je na talíře, každou porci posypeme tvarohem, práškovým cukrem s vanilkovou příchutí, perníkem a polijeme rozpuštěným máslem.