Zeleninová směs ve woku s tofu

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Fazolové výhonky 200 g
Hrachové lusky 200 g
Kukuřičné paličky v sladkokyselém nálevu 200 g
Olej arašídový (podzemnicový) 3 polévková lžíce
Olej sezamový 2 kávová lžička
Omáčka sójová 4 polévková lžíce
Paprika červená 200 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 200 g
Šalotka 3 ks
Sůl 1 špetka
Sýr sójový - Tofu 200 g
Ucho Jidášovo 2 polévková lžíce
Víno rýžové čínské 2 polévková lžíce
Vývar zeleninový 150 ml
Zázvor celý 1 ks
Zelí čínské 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme cca 20 min. louhovat. Mezitím smícháme sójovou omáčku s rýžovým vínem, sezamovým olejem a vývarem. Sýr nakrájíme na malé kostky. Zeleninu omyjeme, očistíme, případně oloupeme. Zelí a papriku nasekáme na nudličky, pórek nakrájíme na kolečka, hrachové lusky přepůlíme, kukuřičné klásky scedíme, necháme okapat a rozpůlíme. Šalotku, česnek a zázvor oloupeme a najemno nakrájíme. Chilli papričku očistíme a nasekáme na kroužky.
  2. Rozpálíme wok, vlijeme podzemnicový olej a orestujeme na něm nejprve ze všech stran tofu. Vyjmeme a odložíme. Ve zbytku tuku za stálého míchání osmahneme zázvor, česnek, šalotku a chilli. Přidáme papriku, pórek, na kousky nakrájené houby a cca 3 min. smažíme.
  3. Nakonec vmícháme zelí, hrachové lusky, celé výhonky, kukuřičky. Vrátíme zpět tofu a restujeme ještě cca 2 min. Přilijeme směs omáčky a vína, promícháme, dochutíme solí, pepřem a ihned podáváme.