Čokoládová vajíčka pro koledníky

Ingredience


Vejce slepičí 6 ks
Cukr moučkový 150 g
Cukr vanilka 0.75 ks
Kakao 37.5 g
Máslo čerstvé 11.25 g
Mléko plnotučné sušené 75 g
Smetana 33% (šlehačka) 33 cl
Tuk ztužený 187.5 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme 6 prázdných vaječných skořápek. Vajíčka omyjeme, zespodu a svrchu skořápky uděláme poťukáním nožem dírky (0.4-5 mm) a vajíčka vyfoukneme. (Obsah-bílek se žloutkem použijeme k přípravě jiných pokrmů).
  2. Skořápky ponoříme opatrně do teplé vody a povaříme minimálně 10 minut. Pak opatrně sítkem vyjmeme, zalepíme spodní dírku( např. střídkou z rohlíku) a vajíčka posadíme do kalíšků.
  3. Připravíme si domácí čokoládu od maminky. Do každého vajíčka nasadíme kornoutek vyrobený z alobalu nebo pergamenového papíru, horkou čokoládu pomalu vlijeme přes kornoutek do vaječné skořápky. Naplněná vajíčka necháme ztuhnout, potom je můžeme různě ozdobit( obtisky, malbou apod.).
  4. Vajíčka dáváme o svátcích koledníkům.
  5. Čokoláda od maminky [32241]:
  6. Připravíme si dva hrnce, jeden větší, do kterého si dáme vodu a druhý tak velký, aby jsme ho mohli "posadit" do vodní lázně. Vodu téměř přivedeme k varu.
  7. Do menšího hrnce si dáme ztužený tuk. Když se nám ve vodní lázní rozpustí, přimícháme do něj 200 g moučkového cukru - nesmí mít hrudky (nejlépe, když ho prosejeme). Za stálého míchání přidáme 1 vanilkový cukr, 100 g sušeného mléka, 2 cl smetany a 50 g kvalitního kakaa. Stále mícháme v horké vodní lázni, ale nevaříme. Když je směs dokonale spojená, hladká, tak ji nalijeme do máslem vymazaných (tence) formiček a necháme zchladit. Vychlazené vyklopíme.