Jahodové kremrole

Ingredience


Máslo čerstvé 250 g
Mouka pšeničná hladká 430 g
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 0.5 dl
Cukr krupice 450 g
Cukr práškový s vanilkovou příchutí 3 polévková lžíce
Jahody zahradní 100 g
Vaječný bílek slepičí 8 ks
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 1.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na kremrole si musíme připravit dva druhy těst, ze kterých si připravíme domácí listové těsto.
  2. Na přípravu prvního těsta si dáme do mísy 130 g hladké mouky a změklé máslo (250 g), 1/2 lžičky soli, asi 0.5 vody a rukou těsto dobře uhněteme. Utvoříme si máslovou kostku, kterou zabalíme do fólie a dáme ji do chladničky ztuhnout.
  3. Druhé těsto: na vál si nasypeme 300 g hladké mouky, uděláme si důlek a dáme do něj 2 žloutky, lžíci octa, 0.5 -1 dl vody. Pomoci rukou a vidličky ingredience spojíme a pomalu přiléváme smetanu, kterou do těsta zapracujeme. Pak rukama uhněteme vláčné těsto, které rozválíme na čtverec, doprostřed dáme první máslové těsto. Okraje druhého těsta přeložíme přes sebe, rozválíme a znovu přeložíme. Takto celkem budeme překládat 4 x, až nám vznikne vláčné hladké listové těsto. Utvoříme si z něj obdélník, zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho do chladničky odpočinout na 2 hodiny.
  4. Listové těsto pak rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle 3 mm a nakrájíme z něj proužky široké 3 cm. Tyto proužky navíjíme na kovové trubičky, které jsme si namočili do mírně osolené vody. Proužky těsta musíme navinout tak, aby se okraje překrývaly alespoň 2 - 3 mm. Trubičky poklademe na plech, který jsme opláchli vodou a potřeme je rozšlehaným mírně osoleným žloutkem. Pak je vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme je při 200°C přibližně 10 - 15 minut dozlatova.
  5. Vychladlé kremrole sundáme opatrně z kovových trubiček a plníme je jahodovou pěnou.
  6. Jahodová pěna: v míse, kterou jsme si dali do hrnce s horkou vodou (vodní lázeň), budeme šlehat 8 bílků v tuhý sníh, do kterého zašleháme krupicový cukr. Když nám sníh začne houstnout přimícháme do něj pomalu rozmixované čerstvé jahody.
  7. Sníh by měl mít hustou, ale lehkou konzistenci. Sníh dáme do plnícího sáčku se stříkacím nástavcem a kremrole naplníme.
  8. Kremrole posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a podáváme.