Jahodové kremrole
Ingredience
Máslo čerstvé |
250 g |
Mouka pšeničná hladká |
430 g |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
0.5 dl |
Cukr krupice |
450 g |
Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
3 polévková lžíce |
Jahody zahradní |
100 g |
Vaječný bílek slepičí |
8 ks |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Na kremrole si musíme připravit dva druhy těst, ze kterých si připravíme domácí listové těsto.
- Na přípravu prvního těsta si dáme do mísy 130 g hladké mouky a změklé máslo (250 g), 1/2 lžičky soli, asi 0.5 vody a rukou těsto dobře uhněteme. Utvoříme si máslovou kostku, kterou zabalíme do fólie a dáme ji do chladničky ztuhnout.
- Druhé těsto: na vál si nasypeme 300 g hladké mouky, uděláme si důlek a dáme do něj 2 žloutky, lžíci octa, 0.5 -1 dl vody. Pomoci rukou a vidličky ingredience spojíme a pomalu přiléváme smetanu, kterou do těsta zapracujeme. Pak rukama uhněteme vláčné těsto, které rozválíme na čtverec, doprostřed dáme první máslové těsto. Okraje druhého těsta přeložíme přes sebe, rozválíme a znovu přeložíme. Takto celkem budeme překládat 4 x, až nám vznikne vláčné hladké listové těsto. Utvoříme si z něj obdélník, zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho do chladničky odpočinout na 2 hodiny.
- Listové těsto pak rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle 3 mm a nakrájíme z něj proužky široké 3 cm. Tyto proužky navíjíme na kovové trubičky, které jsme si namočili do mírně osolené vody. Proužky těsta musíme navinout tak, aby se okraje překrývaly alespoň 2 - 3 mm. Trubičky poklademe na plech, který jsme opláchli vodou a potřeme je rozšlehaným mírně osoleným žloutkem. Pak je vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme je při 200°C přibližně 10 - 15 minut dozlatova.
- Vychladlé kremrole sundáme opatrně z kovových trubiček a plníme je jahodovou pěnou.
- Jahodová pěna: v míse, kterou jsme si dali do hrnce s horkou vodou (vodní lázeň), budeme šlehat 8 bílků v tuhý sníh, do kterého zašleháme krupicový cukr. Když nám sníh začne houstnout přimícháme do něj pomalu rozmixované čerstvé jahody.
- Sníh by měl mít hustou, ale lehkou konzistenci. Sníh dáme do plnícího sáčku se stříkacím nástavcem a kremrole naplníme.
- Kremrole posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a podáváme.