Slepované domino
Ingredience
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Cukr moučkový |
200 g |
Máslo čerstvé |
400 g |
Mouka pšeničná hladká |
600 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Marmeláda rybízová |
80 g |
Cukr moučkový |
140 g |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Čokoláda na vaření |
100 g |
Tuk ztužený |
50 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Křehké těsto na vánoční cukroví [32279]:
- Máslo necháme změknout, citrónovou kůru nastrouháme.
- Na vál prosejeme mouku, moučkový cukr, do důlku nakrájíme máslo, přidáme rozmíchané žloutky, malou špetku soli, citrónovou kůru. Všechny přísady vypracujeme do hladkého těsta.
- Těsto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky. Těsto je možné do chladničky uložit i na několik dní.
- Z těsta vyválíme placku, z ní vykrájíme obdélníčky 50x30 mm a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem.
- Upečené a vychladlé obdélníčky slepujeme rybízovou marmeládou, povrch potřeme bílkovou nebo čokoládovou polevou a vyznačíme puntíky jako u domina. Cukroví necháme zaschnout.
- Bílkovou polevu připravíme utřením prosátého moučkového cukru s bílkem, až poleva zbělá a za metlou se tvoří stopa.
- Čokoládovou polevu připravíme rozpuštěním rozlámané čokolády na vaření ve vodní lázni. Do čokolády přidáme tuk a stále mícháme. Poleva je hotová, až se čokoláda spojí s tukem.