Rohlíčky sv. Martina
Ingredience
Cukr kostkový |
1 ks |
Cukr moučkový |
60 g |
Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
3 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
2 polévková lžíce |
Droždí |
30 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko plnotučné |
2 dl |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Sůl |
2 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Cukr vanilka |
2 polévková lžíce |
Mandle |
24 g |
Ořechy vlašské |
25 g |
Rum |
1 polévková lžíce |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
2 kávová lžička |
Mandle loupané |
20 g |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Do hrnečku si dáme 1dl vlažného mléka, 30g droždí a kostku cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek.
- Do mísy si dáme 150g pokrájeného másla, 2 žloutky, 60g moučkového cukru, 2 lžíce vanilkový cukr a vše utřeme do pěny. Postupně přimícháme 500g mouky, kvásek, 1 dl mléka a 2 špetky soli. Těsto dobře vymícháme, mělo by být tužší. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho v teple vykynout.
- Mezitím si připravíme nádivku: pomleté ořechy (25g) a oloupané mandle (25g) dáme do mísy, přisypeme
- k nim 2 lžíce vanilkového cukru, 1 lžíci rumu a přimícháme 1 žloutek s vyšlehaným sněhem z bílku. Směs dobře promícháme.
- Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a válečkem si vyválíme plát o síle 0.5 cm. Těsto pak nakrájíme na trojhránky. Do každého dáme 1/2 lžíce nádivky a trojhránek zabalíme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky dáme na plech s pečícím papírem, potřeme je vyšlehaným bílkem a posypeme sekanými oloupanými mandlemi (20g).
- Dáme je do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C - 200°°C dorůžova.
- Vychladlé upečené rohlíčky sv. Martina posypeme moučkovým cukrem s vanilkou (3 lžíce) a podáváme.