Rohlíčky sv. Martina

Ingredience


Cukr kostkový 1 ks
Cukr moučkový 60 g
Cukr práškový s vanilkovou příchutí 3 polévková lžíce
Cukr vanilka 2 polévková lžíce
Droždí 30 g
Máslo čerstvé 150 g
Mléko plnotučné 2 dl
Mouka pšeničná hladká 500 g
Sůl 2 špetka
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Cukr vanilka 2 polévková lžíce
Mandle 24 g
Ořechy vlašské 25 g
Rum 1 polévková lžíce
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Cukr vanilka 2 kávová lžička
Mandle loupané 20 g
Vaječný bílek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnečku si dáme 1dl vlažného mléka, 30g droždí a kostku cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy si dáme 150g pokrájeného másla, 2 žloutky, 60g moučkového cukru, 2 lžíce vanilkový cukr a vše utřeme do pěny. Postupně přimícháme 500g mouky, kvásek, 1 dl mléka a 2 špetky soli. Těsto dobře vymícháme, mělo by být tužší. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho v teple vykynout.
  3. Mezitím si připravíme nádivku: pomleté ořechy (25g) a oloupané mandle (25g) dáme do mísy, přisypeme
  4. k nim 2 lžíce vanilkového cukru, 1 lžíci rumu a přimícháme 1 žloutek s vyšlehaným sněhem z bílku. Směs dobře promícháme.
  5. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a válečkem si vyválíme plát o síle 0.5 cm. Těsto pak nakrájíme na trojhránky. Do každého dáme 1/2 lžíce nádivky a trojhránek zabalíme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky dáme na plech s pečícím papírem, potřeme je vyšlehaným bílkem a posypeme sekanými oloupanými mandlemi (20g).
  6. Dáme je do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C - 200°°C dorůžova.
  7. Vychladlé upečené rohlíčky sv. Martina posypeme moučkovým cukrem s vanilkou (3 lžíce) a podáváme.