Jilemnický štědrovečerní houbanec

Ingredience


Česnek 4 ks
Houby sušené 120 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 1 l
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Pšeničná krupice 4 polévková lžíce
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Slanina vepřová 100 g
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Žemle tuková 8 ks
Voda pitná 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Směs sušených hub namočíme na 1 hodinu do studené vody, pak je scedíme a pokrájíme na menší kousky. Housky (nebo žemle) nakrájíme na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je mlékem 3/4 litru. V pánvi si usmažíme na kostičky drobně pokrájenou prorostlou slaninu, pak k ní přidáme 2 lžíce sádla a když je omastek rozpálený, přidáme houby. Podusíme je, ochutíme solí, pepřem a rozetřeným česnekem. Houbovou směs i s omastkem přidáme k houskám a nakonec přimícháme krupici.
  2. Celou směs promícháme s rozkvedlanými vejci a dáme ji odležet na chladné místo do druhého dne.
  3. Druhý den houbanec dáme do máslem vymaštěného pekáče, přilijeme mléko (1/4 litru) a promícháme. Vznikne nám hustá kaše.
  4. Pekáč s houbancem dáme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Pečeme při 150°C přibližně 50 minut.
  5. Jilemnický houbanec chutná teplý i studený.