Jilemnický štědrovečerní houbanec
Ingredience
Česnek |
4 ks |
Houby sušené |
120 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
1 l |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Pšeničná krupice |
4 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Žemle tuková |
8 ks |
Voda pitná |
3 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Směs sušených hub namočíme na 1 hodinu do studené vody, pak je scedíme a pokrájíme na menší kousky. Housky (nebo žemle) nakrájíme na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je mlékem 3/4 litru. V pánvi si usmažíme na kostičky drobně pokrájenou prorostlou slaninu, pak k ní přidáme 2 lžíce sádla a když je omastek rozpálený, přidáme houby. Podusíme je, ochutíme solí, pepřem a rozetřeným česnekem. Houbovou směs i s omastkem přidáme k houskám a nakonec přimícháme krupici.
- Celou směs promícháme s rozkvedlanými vejci a dáme ji odležet na chladné místo do druhého dne.
- Druhý den houbanec dáme do máslem vymaštěného pekáče, přilijeme mléko (1/4 litru) a promícháme. Vznikne nám hustá kaše.
- Pekáč s houbancem dáme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Pečeme při 150°C přibližně 50 minut.
- Jilemnický houbanec chutná teplý i studený.