Podkrkonošský bramborák - camprat
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Česnek |
4 ks |
Cibule |
2 ks |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Mléko plnotučné |
2 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
4 polévková lžíce |
Sůl |
3 kávová lžička |
Podmáslí kysané 1% |
1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oloupeme, omyjeme, nahrubo nastrouháme a dáme do mísy. Přebytečnou vodu z brambor slijeme. Oloupaný česnek utřeme se 1 lžičkou soli. 2 velké oloupané cibule drobně pokrájíme, nebo nastrouháme.
- Brambory zalijeme vařícím mlékem, přidáme k nim česnek, cibuli, sůl, hladkou mouku, majoránku a pepř. Bramborovou směs dobře promícháme.
- V předehřáté troubě si na pekáči rozpálíme sádlo. Pekáč vyjmeme z trouby a bramborovou směs nalijeme opatrně na omastek, směs rozetřeme a vrátíme zpět do trouby. Pečeme při 200°C přibližně 35-45 minut. Během pečení několikrát pekáč vyjmeme z trouby a bramborák obracečkou převrátíme. Potřebujeme docílit, aby z každé strany měl připečenou kůrku.
- Camprat - bramborák podáváme se sklenicí podmáslí.