Bramborové sladké kočičky

Ingredience


Brambory 700 g
Cukr krupice 150 g
Máslo čerstvé 200 g
Mouka pšeničná hrubá 200 g
Strouhanka 200 g
Sůl 2.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 4 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté brambory uvaříme ve slupce den dopředu. Druhý den brambory oloupeme a na pomoučeném vále nastrouháme. Přidáme k nim hrubou mouku, sůl (1/2 lžičky) a 1 vajíčko. Vše promícháme pomocí vidličky a pak rukama uhněteme vláčné těsto. Aby se nám nelepilo, při hnětení vál pod těstem poprášíme moukou. Z těsta utvoříme několik válečků o průměru asi 3-4 cm, z válečků nakrájíme špalíčky (2 cm silné), které zformujeme do tvaru šišek.
  2. Ve velké pánvi si rozehřejeme máslo, na kterém opražíme dozlatova strouhanku, do které nakonec přimícháme cukr.
  3. Ve větším hrnci si dáme vařit mírně osolenou vodu (1.5 lžičky sůl, 3-4 litry vody). když se voda vaří, naházíme do ní bramborové "kočičky", promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu a pomalu je vaříme asi 3-6 minut (podle velikosti). Pak je vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme do pánve se strouhankou, opatrně promícháme a podáváme.