Brambory plněné masem a rajčaty
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
12 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
2 polévková lžíce |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
2 ks |
Slanina vepřová |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Vepřové maso mleté |
175 g |
Víno bílé |
100 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, rozpůlíme a odstraníme semínka. Nadrobno je nakrájíme. Najemno nasekáme oloupanou cibuli a česnek a na 2 lžících rozpáleného oleje necháme zesklovatět. Přidáme rajčata, bobkový list a papriku a dusíme, dokud se rajčata nezačnou rozpadat. Poté přilijeme víno, omáčku necháme projít varem a odstavíme.
- Oloupané brambory na spodní straně rovně seřízneme a shora vydlabeme do hloubky cca 1 cm. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a smícháme s mletým masem a nasekanou petrželkou. Vmícháme 4 lžíce připravené omáčky, dochutíme solí, pepřem a cayenským pepřem. Náplň rozdělíme do brambor.
- V hrnci rozpálíme zbytek oleje, rozložíme do něj brambory otevřenou stranou dolů a restujeme cca 5 minut, dokud náplň nezhnědne. Poté je obrátíme, přidáme zbytek omáčky, zalijeme vodou tak, aby byly brambory do 3/4 ponořené a zakryté dusíme cca 30 minut.
- Brambory rozdělíme na talíře a podáváme s omáčkou.