Penne s artyčoky a rajčaty

Ingredience


Artyčoky 2 ks
Česnek 4 stroužek
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 0.5 ks
Fenykl sladký - hlíza 1 ks
Kapary 2 kávová lžička
Olej olivový 30 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 hrst
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 1 hrst
Těstoviny penne 350 g
Víno bílé 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si misku se studenou vodou, přilijeme do ní šťávu z půlky citronu. Z artyčoků odřízneme stonky, vnější tuhé listy odstraníme, aby z artyčoků zůstaly pouze velmi světlé vnitřní listy. Špičky zbylých listů odřízneme. Artyčok rozkrojíme podélně na polovinu, chloupky z jeho středu odstraníme špičkou nože. Poloviny artyčoků nakrájíme podélně na 5 mm široké proužky a vložíme do vody s citronovou šťávou. Ve velkém hrnci uvedeme vodu do varu. Nasypeme špetku soli, artyčoky slijeme a vložíme do vroucí vody. Vaříme 5 minut, slijeme a ponecháme stranou.
  2. V hluboké pánvi zahřejeme olej, vložíme malou bulvu čerstvého fenyklu pokrájeného na tenké plátky. Poté přidáme drobně pokrájenou cibuli a česnek. Nakonec nasypeme nahrubo natrhanou petržel. Často mícháme a smažíme při mírné teplotě 10 minut, až je fenykl měkký a mírně zlatavý.
  3. Vmícháme nakrájená rajčata a přilijeme víno. Dle chuti osolíme a opepříme. Za stálého míchání uvedeme do varu, poté snížíme teplotu, přikryjeme pánev poklicí a dusíme 15 minut. Přimícháme artyčoky a znovu pod poklicí dusíme dalších 10 minut. Mezitím připravíme těstoviny dle návodu na obalu. Hotové těstoviny slijeme. Trochu vody, ve které se vařily, si uchováme. Do omáčky přimícháme kapary, ochutnáme a podle potřeby dopepříme a dosolíme. Dle chuti můžeme přilít zbývající citronovou šťávu.
  4. Těstoviny smícháme s omáčkou. Pokud chceme trochu řidší omáčku, přilijeme trochu vody, ve které se vařily těstoviny. Ihned podáváme ozdobené nastrouhaným parmezánem.