Bramborový nákyp s hráškem a rajčatovou omáčkou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
1 kg |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Harissa pasta |
2 kávová lžička |
Hrášek mražený |
300 g |
Hřebíček |
4 ks |
Olej olivový |
6 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
2 hrst |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
Vývar zeleninový |
100 ml |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Harissa pasta |
2 kávová lžička |
Kmín mletý |
0.5 kávová lžička |
Koriandr mletý |
0.5 kávová lžička |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Vývar zeleninový |
300 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme brambory, rozčtvrtíme a v osolené vodě vaříme 20-25 minut. Mezitím oloupeme česnek a cibule, nakrájíme nahrubo a cca 5-7 minut orestujeme dozlatova na 4 lžících rozpáleného oleje.
- Hrášek nasypeme do vody, přidáme bobkový list a hřebíček, přivedeme k varu, cca 5 minut povaříme. Opláchneme petrželku, lístky nasekáme.
- Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme na hrubší kaši. Hrášek necháme okapat na cedníku, vyjmeme bobkový list a hřebíček, vývar odložíme. Do brambor vmícháme cibuli, česnek, hrášek a petrželku.
- Troubu rozpálíme na 225 °C, nákypovou formu vymažeme tukem. Harissu smícháme se 4 lžícemi vývaru z hrášku, přidáme vejce, ochutíme solí a pepřem, vmícháme do brambor. Směs přemístíme do formy, urovnáme, pokapeme zbytkem oleje a pečeme cca 25-30 minut dohněda.
- Připravíme omáčku. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme, na rozpáleném oleji osmahneme dozlatova. Přidáme rajčata a za stálého míchání dusíme cca 4 minuty, dokud se tekutina neodpaří. Ochutíme římským kmínem, koriandrem, přilijeme zbytek vývaru z hrášku a zeleninový vývar. Povaříme cca 10 minut, poté vmícháme protlak a harissu, osolíme a opeříme.
- Upečený nákyp nakrájíme na kousky a podáváme s omáčkou.