Bramborový nákyp s hráškem a rajčatovou omáčkou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 1 kg
Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Harissa pasta 2 kávová lžička
Hrášek mražený 300 g
Hřebíček 4 ks
Olej olivový 6 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 2 hrst
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 4 ks
Vývar zeleninový 100 ml
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Harissa pasta 2 kávová lžička
Kmín mletý 0.5 kávová lžička
Koriandr mletý 0.5 kávová lžička
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata 250 g
Sůl 1 špetka
Vývar zeleninový 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme brambory, rozčtvrtíme a v osolené vodě vaříme 20-25 minut. Mezitím oloupeme česnek a cibule, nakrájíme nahrubo a cca 5-7 minut orestujeme dozlatova na 4 lžících rozpáleného oleje.
  2. Hrášek nasypeme do vody, přidáme bobkový list a hřebíček, přivedeme k varu, cca 5 minut povaříme. Opláchneme petrželku, lístky nasekáme.
  3. Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme na hrubší kaši. Hrášek necháme okapat na cedníku, vyjmeme bobkový list a hřebíček, vývar odložíme. Do brambor vmícháme cibuli, česnek, hrášek a petrželku.
  4. Troubu rozpálíme na 225 °C, nákypovou formu vymažeme tukem. Harissu smícháme se 4 lžícemi vývaru z hrášku, přidáme vejce, ochutíme solí a pepřem, vmícháme do brambor. Směs přemístíme do formy, urovnáme, pokapeme zbytkem oleje a pečeme cca 25-30 minut dohněda.
  5. Připravíme omáčku. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme, na rozpáleném oleji osmahneme dozlatova. Přidáme rajčata a za stálého míchání dusíme cca 4 minuty, dokud se tekutina neodpaří. Ochutíme římským kmínem, koriandrem, přilijeme zbytek vývaru z hrášku a zeleninový vývar. Povaříme cca 10 minut, poté vmícháme protlak a harissu, osolíme a opeříme.
  6. Upečený nákyp nakrájíme na kousky a podáváme s omáčkou.