Podkrkonošská hladká Ančka s liškami
Ingredience
Brambory |
300 g |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Kmín mletý |
0.5 kávová lžička |
Lišky čerstvé |
500 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostky. Vložíme je do hrnce s litrem vody, přidáme sůl, kmín, dáme je vařit.
- Očistíme a omyjeme čerstvé lišky, přidáme je vařit k bramborům. Polévku vaříme při mírné teplotě asi 20 minut.
- Ve smetaně rozkvedláme mouku, vajíčka a vaječnou směs přimícháme do polévky, až jsou brambory s liškami téměř uvařené.
- Hladkou Ančku s liškami dochutíme bílým pepřem, octem, solí, případně i cukrem, necháme přejít varem a podáváme.