Podkrkonošská hladká Ančka s kysaným zelím

Ingredience


Brambory 300 g
Klobása uzená 300 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 2.5 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Zelí kysané 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostky. Vložíme je do hrnce s 1/2 litrem vody, přidáme sůl, kmín, dáme je vařit. Uvařené brambory slijeme.
  2. Kysané zelí dáme do druhého hrnce, zalijeme vodou (1,5 litru), přidáme sůl, cukr, pepř, přivedeme k varu.
  3. Mezitím v pánvi na rozpáleném sádle osmahneme dozlatova klobásu, kterou jsme pokrájeli na kolečka, usmaženou klobásu vyjmeme z omastku, dáme ji do polévky.
  4. Na zbývající omastek dáme lžíci mouky, 1/2 lžičky pálivé papriky a lžičku sladké papriky. Promícháme a krátce osmažíme - dáme pozor, aby se nám nepřipálila. Mouku s paprikou vmícháme do polévky a mícháme tak dlouho, až se úplně rozpustí. Polévku se zelím a klobásou vaříme ještě přibližně 20 minut.
  5. Do hotové polévky hladké Ančky s kysaným zelím přidáme uvařené brambory, zamícháme, dochutíme solí a podáváme.