Horalská fazolačka se slaninou

Ingredience


Brambory 300 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibule 1 ks
Fazole bílé 500 g
Klobása uzená 200 g
Majoránka 1.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rozmarýn čerstvý 0.5 polévková lžíce
Saturejka 1 polévková lžíce
Slanina vepřová 150 g
Sůl 2 kávová lžička
Tymián čerstvý 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem namočíme omyté bílé fazole do studené vody. Druhý den je slijeme a dáme do hrnce s 1.5 dl vody. Přidáme svazek bylinek: 1 lžíci saturejky, 1/2 lžíce tymiánu, 1/2 lžíce rozmarýnu, 1 lžíci petrželové natě a 1 lžíci celerové natě. (Bylinky svážeme nití, abychom je potom mohli z polévky vyjmout.) Polévku vaříme pomalu při mírné teplotě.
  2. Omyté brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky.
  3. K fazolím hned na začátku vaření přidáme kůži z uzené slaniny, sůl a celou oloupanou cibuli. Vše vaříme přibližně 50-60 minut.
  4. Uzenou prorostlou slaninu nakrájíme na malé kostičky a klobásu na kolečka. V pánvi slaninu vysmažíme na škvarky, které vyjmeme a odložíme do misky a na zbylém omastku osmažíme dozlatova kolečka pokrájené klobásy. 15 minut před dovařením vložíme do polévky kostičky brambor.
  5. Polévku dochutíme solí, majoránkou, vyjmeme cibuli, uvařenou kůži ze slaniny, svazek bylinek a polévku nalijeme do talířů.
  6. Na každou porci horalské fazolačky dáme osmažené slaninové škvarky, kolečka klobásy a podáváme.