Horalská fazolačka se slaninou
Ingredience
Brambory |
300 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Cibule |
1 ks |
Fazole bílé |
500 g |
Klobása uzená |
200 g |
Majoránka |
1.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rozmarýn čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Saturejka |
1 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Den předem namočíme omyté bílé fazole do studené vody. Druhý den je slijeme a dáme do hrnce s 1.5 dl vody. Přidáme svazek bylinek: 1 lžíci saturejky, 1/2 lžíce tymiánu, 1/2 lžíce rozmarýnu, 1 lžíci petrželové natě a 1 lžíci celerové natě. (Bylinky svážeme nití, abychom je potom mohli z polévky vyjmout.) Polévku vaříme pomalu při mírné teplotě.
- Omyté brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky.
- K fazolím hned na začátku vaření přidáme kůži z uzené slaniny, sůl a celou oloupanou cibuli. Vše vaříme přibližně 50-60 minut.
- Uzenou prorostlou slaninu nakrájíme na malé kostičky a klobásu na kolečka. V pánvi slaninu vysmažíme na škvarky, které vyjmeme a odložíme do misky a na zbylém omastku osmažíme dozlatova kolečka pokrájené klobásy. 15 minut před dovařením vložíme do polévky kostičky brambor.
- Polévku dochutíme solí, majoránkou, vyjmeme cibuli, uvařenou kůži ze slaniny, svazek bylinek a polévku nalijeme do talířů.
- Na každou porci horalské fazolačky dáme osmažené slaninové škvarky, kolečka klobásy a podáváme.