Jansonovo bramborové pokušení

Ingredience


Brambory 750 g
Cibule 3 ks
Citrony 1 ks
Kopr čerstvý 1 hrst
Máslo čerstvé 3.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sardelové řezy 10 ks
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky o velikosti sirek. Sardelky propláchneme, dle chuti odstraníme páteře, osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme na kousky. Cibule oloupeme a nasekáme na tenké kroužky.
  2. Troubu rozpálíme na 175 °C, nákypovou formu vymažeme máslem. Zbytek másla rozpustíme a na středním ohni na něm orestujeme cibuli cca 7 minut dozlatova. Do formy navrstvíme polovinu brambor, na ně cibuli a sardelky. Ochutíme solí, pepřem, zakryjeme zbylými bramborami. Pokapeme máslem, ve kterém jsme smažili cibuli. Vše zalijeme polovinou smetany. Pečeme 45 minut, poté přelijeme zbylou smetanou a dopečeme ještě 15 minut.
  3. Citron omyjeme a nakrájíme na dílky. Kopr opláchneme, osušíme, snítky otrháme. Nákyp dozdobíme citronem a koprem a podáváme ve formě.