Houbová polévka paní nadlesní

Ingredience


Česnek 3 ks
Cibule 2 ks
Hříbky čerstvé 300 g
Libeček 0.5 polévková lžíce
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 200 g
Česnek 1 ks
Chilli paprička 1 ks
Cibule 1 ks
Hovězí maso přední 800 g
Mrkev kořen 1 ks
Nakládaný zelený pepř 1 polévková lžíce
Petržel kořen 200 g
Pórek 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Česnek oloupeme, utřeme s 1/2 lžičkou soli. Petrželku kudrnku a libeček omyjeme, drobně pokrájíme.
  2. V hrnci na rozpáleném másle (1 lžíce) cibuli osmažíme do růžova, přidáme k ní houby, podusíme, přilijeme čistý hovězí vývar (bez masa a zeleniny) a přivedeme polévku k varu.
  3. V pánvi k rozpuštěnému máslu (1 lžíce) přimícháme lžíci hladké mouky a uděláme světlou jíšku, kterou vmícháme do polévky. Přidáme ještě sladkou papriku, utřený česnek a majoránku. Polévku dochutíme podle potřeby solí, pepřem a vaříme při mírné teplotě 20 minut.
  4. Na každou porci polévky dáme lžičku petrželky a 1/2 lžičky libečku.
  5. Hovězí světlý vývar:
  6. Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní ponecháme. Rozkrojíme a v suché pánvi opečeme do zlatova obě poloviny rozkrojené cibule plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek krájíme na kolečka.
  7. Maso se zeleninou vložíme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 l studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
  8. Přidáme lžíci zeleného pepře, bobkový list, malou sušenou chilli papričku a stroužek česneku.
  9. Hrnec zakryjeme poklicí, polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji blanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme čerstvou vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru.
  10. Polévku vaříme 90 - 120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme při mírné teplotě, aby jen probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina, ta se na povrchu sráží v podobě pěny, kterou však nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou teprve potom dírkovanou naběračkou odstraníme.
  11. Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo na malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme, vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.