Velikonoční polévka s bylinkami

Ingredience


Chudobka květ 1 polévková lžíce
Kopřiva 1 polévková lžíce
Listy jahodník 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Pampeliškové listy 1 polévková lžíce
Pažitka 1 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Řeřicha 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Šťovík 1 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 1 l
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Polotvrdé žemle nakrájíme na kostičky a v pánvi je osmažíme na rozpáleném másle (2 lžíce) dozlatova.
  2. V hrnci rozpustíme další lžíci másla, přimícháme k němu 1 lžíci mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, ke které postupně, za stálého míchání, přilijeme 1 litr vody. Přidáme sůl a pomalu polévku přivedeme k varu.
  3. Všechny jarní bylinky: listy kopřivy, lísty šťovíku, sedmikrásky, pažitku, petrželku kudrnku, řeřichu, listy pampelišek, listy jahodníku omyjeme a drobně pokrájíme.
  4. V pánvi na másle - 2 lžíce - podusíme všechny bylinky, které dáme vařit do polévky s rozvařenou jíškou. Přimícháme rozkvedlaný žloutek ve smetaně a dosolíme podle chuti. Bylinky povaříme přibližně 5 minut.
  5. Polévku podáváme s opraženou žemlí.