Velikonoční polévka s bylinkami
Ingredience
Chudobka květ |
1 polévková lžíce |
Kopřiva |
1 polévková lžíce |
Listy jahodník |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pampeliškové listy |
1 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Řeřicha |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Šťovík |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1 l |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Polotvrdé žemle nakrájíme na kostičky a v pánvi je osmažíme na rozpáleném másle (2 lžíce) dozlatova.
- V hrnci rozpustíme další lžíci másla, přimícháme k němu 1 lžíci mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, ke které postupně, za stálého míchání, přilijeme 1 litr vody. Přidáme sůl a pomalu polévku přivedeme k varu.
- Všechny jarní bylinky: listy kopřivy, lísty šťovíku, sedmikrásky, pažitku, petrželku kudrnku, řeřichu, listy pampelišek, listy jahodníku omyjeme a drobně pokrájíme.
- V pánvi na másle - 2 lžíce - podusíme všechny bylinky, které dáme vařit do polévky s rozvařenou jíškou. Přimícháme rozkvedlaný žloutek ve smetaně a dosolíme podle chuti. Bylinky povaříme přibližně 5 minut.
- Polévku podáváme s opraženou žemlí.