Jilemnické houbové kyselo
Ingredience
Chlebový kvásek |
150 g |
Houby sušené |
50 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Zakysaná smetana |
1.25 dl |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté sušené houby namočíme do studené vody asi na 1 hodinu. Pak je scedíme, drobně pokrájíme a dáme je vařit do 1 litru vody se solí, kmínem a pepřem. Vaříme při mírné teplotě.
- Chlebový kvásek dobře rozmícháme v mléku a zamícháme do bublající polévky, promícháme a necháme rozvařit.
- V hrnečku rozmícháme zakysanou smetanu s žloutky a opatrně ji vmícháme do polévky. Už nevaříme, ale stále mícháme do zhoustnutí. Nakonec přidáme 2 lžíce másla, dochutíme solí a podáváme.