Jilemnické houbové kyselo

Ingredience


Chlebový kvásek 150 g
Houby sušené 50 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Zakysaná smetana 1.25 dl
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté sušené houby namočíme do studené vody asi na 1 hodinu. Pak je scedíme, drobně pokrájíme a dáme je vařit do 1 litru vody se solí, kmínem a pepřem. Vaříme při mírné teplotě.
  2. Chlebový kvásek dobře rozmícháme v mléku a zamícháme do bublající polévky, promícháme a necháme rozvařit.
  3. V hrnečku rozmícháme zakysanou smetanu s žloutky a opatrně ji vmícháme do polévky. Už nevaříme, ale stále mícháme do zhoustnutí. Nakonec přidáme 2 lžíce másla, dochutíme solí a podáváme.