Fritované taštičky s jehněčím masem

Ingredience


Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 100 ml
Vodka 1 polévková lžíce
Zakysaná smetana 3 polévková lžíce
Cibule 1 ks
Jehněčí plec 200 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Sádlo vepřové škvařené 3 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Zakysaná smetana 2 polévková lžíce
Zelí kysané 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve smícháme mouku se solí, smetanou, vodkou a vlažnou vodou. Vypracujeme vláčné těsto a zabalené ve fólii necháme 20 minut odpočinout.
  2. Maso opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na kousky. Poté dvakrát umeleme nebo rozmixujeme. Zelí vymačkáme a pokrájíme. Oloupanou cibuli najemno nasekáme a na lžíci rozpáleného sádla ji osmahneme dozlatova. Přidáme maso a zelí, krátce podusíme. Směs přemístíme do mísy, vmícháme žloutek, kysanou smetanu, ochutíme solí a pepřem.
  3. Polovinu těsta na pomoučeném vále rozválíme na tenký plát. Rozdělíme na něj v cca 5cm rozestupech vždy lžíci náplně. Okolo potřeme vodou. Rozválíme zbylé těsto a zakryjeme jím první plát. V místech, kde není náplň, přitiskneme, rádýlkem vykrojíme čtvercové taštičky a necháme oschnout na ubrousku.
  4. V hluboké pánvi rozehřejeme cca 1cm vrstvu sádla a taštičky na něm postupně smažíme po každé straně cca 5 minut dozlatova. Rozložíme na papírovou utěrku, osušíme od tuku a ještě horké podáváme.