Podkrkonošská polévka s koprem - koprelka
Ingredience
Brambory |
300 g |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Smetana zakysaná 14% |
2.5 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Okrájené a omyté brambory pokrájíme na kostky, dáme do hrnce s 1 litrem vody, solí a kmínem. Brambory vaříme doměkka asi 15 minut.
- Mezitím si uvaříme vajíčka natvrdo (10 minut), pak je oloupeme. Omytý čerstvý kopr nakrájíme nadrobno a odložíme ho do misky. V druhé misce si vyšleháme zakysanou smetanu s hladkou moukou dohladka.
- Po 10 minutách vaření přimícháme do polévky smetanu. Za stálého míchání ji pomalu vaříme 5 minut, pak přimícháme kopr, dochutíme solí, případně cukrem a povaříme 1-2 minuty.
- Do každého talíře před podáváním dáme pokrájené vajíčko. Přelijeme ho "koprejkou" a podáváme.