Podkrkonošská polévka s koprem - koprelka

Ingredience


Brambory 300 g
Cukr krupice 1 kávová lžička
Kmín celý 1 kávová lžička
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Smetana zakysaná 14% 2.5 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Okrájené a omyté brambory pokrájíme na kostky, dáme do hrnce s 1 litrem vody, solí a kmínem. Brambory vaříme doměkka asi 15 minut.
  2. Mezitím si uvaříme vajíčka natvrdo (10 minut), pak je oloupeme. Omytý čerstvý kopr nakrájíme nadrobno a odložíme ho do misky. V druhé misce si vyšleháme zakysanou smetanu s hladkou moukou dohladka.
  3. Po 10 minutách vaření přimícháme do polévky smetanu. Za stálého míchání ji pomalu vaříme 5 minut, pak přimícháme kopr, dochutíme solí, případně cukrem a povaříme 1-2 minuty.
  4. Do každého talíře před podáváním dáme pokrájené vajíčko. Přelijeme ho "koprejkou" a podáváme.