Penne s artyčoky na víně

Ingredience


Artyčoky 250 g
Česnek 2 stroužek
Citronová šťáva 30 ml
Máslo čerstvé 60 g
Pepř černý mletý 4 g
Petržel kudrnka 15 g
Sůl 25 g
Sýr Parmezán 50 g
Těstoviny penne 400 g
Víno bílé 70 ml
Voda pitná 2500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do většího hrnce nalijeme vodu, osolíme, přivedeme k varu. Přisypeme těstoviny, ihned promícháme. Na mírném ohni zvolna vaříme 20 minut. Během varu těstoviny občas promícháme, aby se nelepily.
  2. Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat.
  3. Artyčoky omyjeme, odřízneme horní část, dolní část očistíme a odřízneme dřevnaté části. Zbytek nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou.
  4. V pánvi rozehřejeme kousek másla, přidáme prolisovaný česnek, orestujeme, přisypeme artyčoky, podlijeme vínem a podusíme pár minut. Přimícháme těstoviny, posekanou petrželku, osolíme, opepříme, prohřejeme a můžeme podávat. Porce na talířích ještě posypeme strouhaným sýrem.