Krkonošská houbačka s koprem

Ingredience


Brambory 250 g
Celer bulvový 60 g
Houby čerstvé 200 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 50 g
Masox 10 g
Mouka pšeničná hladká T 650 60 g
Mrkev kořen 1 ks
Ocet kvasný lihový 0.5 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané a omyté brambory, mrkev, celer a petržel pokrájíme na kostičky. Očištěné houby omyjeme, pokrájíme na plátky. Omytý kopr drobně pokrájíme.
  2. Do hrnce s rozpuštěným máslem přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme vodou (1 litr), důkladně promícháme,přivedeme k varu. Přidáme všechnu zeleninu, houby, masox, sůl, kmín, pepř a vaříme do měkka asi 20 minut.
  3. Nakonec do polévky přimícháme sladkou smetanu, dochutíme octem, solí a povaříme jen 1 minutu.
  4. V pánvi na másle usmažíme vajíčka, která ochutíme solí a bílým pepřem. Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme usmaženými vajíčky, které posypeme koprem a podáváme.