Krkonošská houbačka s koprem
Ingredience
Brambory |
250 g |
Celer bulvový |
60 g |
Houby čerstvé |
200 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
50 g |
Masox |
10 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Ocet kvasný lihový |
0.5 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané a omyté brambory, mrkev, celer a petržel pokrájíme na kostičky. Očištěné houby omyjeme, pokrájíme na plátky. Omytý kopr drobně pokrájíme.
- Do hrnce s rozpuštěným máslem přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme vodou (1 litr), důkladně promícháme,přivedeme k varu. Přidáme všechnu zeleninu, houby, masox, sůl, kmín, pepř a vaříme do měkka asi 20 minut.
- Nakonec do polévky přimícháme sladkou smetanu, dochutíme octem, solí a povaříme jen 1 minutu.
- V pánvi na másle usmažíme vajíčka, která ochutíme solí a bílým pepřem. Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme usmaženými vajíčky, které posypeme koprem a podáváme.