Makarony s kuličkami Stroganov

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 60 g
Hořčice 2 kávová lžička
Hovězí maso mleté 750 g
Hovězí vývar základní 125 ml
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká 3 polévková lžíce
Olej stolní 2 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 5 g
Petržel kudrnka 30 g
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Smetana zakysaná 14% 150 g
Špagety, Makarony 500 g
Sůl 5 g
Víno bílé 60 ml
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme těstoviny podle návodu na obalu al dente. Po uvaření je přecedíme a uchováme v teple.
  2. Mleté maso promícháme s česnekem, solí a drceným pepřem. Postupně z něho tvarujeme kuličky, obalíme je ve směsi mouky, sladké papriky a mletého pepře.
  3. Rozpálíme olej a polovinu másla na pánvičce, masové kuličky v něm při střední teplotě postupně opečeme.
  4. Na zbývajícím másle opečeme kolečka cibule doměkka, přidáme přepůlené žampiony, podusíme je. Přilijeme vývar s rajčatovým protlakem, hořčicí a vínem. Do omáčky vložíme masové kuličky, přivedeme k varu, snížíme teplotu a 5 minut za občasného zamíchání povaříme. Ochutnáme a případně přisolíme. Na závěr do omáčky vmícháme zakysanou smetanu. Na talíře dáme těstoviny, přidáme masové kuličky s omáčkou a posypeme sekanou petrželkou.