Paella s mušlemi
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Hrášek |
300 g |
Krevety tygří - loupané |
4 ks |
Kuřecí stehna |
4 ks |
Mušle slávky |
400 g |
Olej olivový |
6 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička |
Paprika zelená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Rýže jasmínová |
400 g |
Šafrán |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vývar drůbeží |
0.333333 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kuřecí stehna omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, rozpůlíme a vetřeme do nich sůl a pepř. Papriky opláchneme, očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Oloupanou cibuli a česnek najemno nasekáme. Rajčata slijeme, necháme okapat a pokrájíme na kousky.
- Mušle omyjeme a použijeme pouze uzavřené. Krevety také opláchneme. Vývar přivedeme k varu a na silném ohni v něm povaříme cca 2-3 min mušle. Ty, které se neotevřou, odstraníme a vývar udržujeme horký.
- Ve velkém hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm cca 15 min na silném ohni maso. Vyjmeme a do hrnce vložíme krevety. Krátce cca 1-2 min opečeme a také vyjmeme.
- V oleji pak orestujeme cibuli, česnek a papriku, vmícháme rajčata, hrášek a rýži. Vše ochutíme solí, pepřem a mletou paprikou. Šafrán rozdrobíme a rozmícháme v horkém vývaru. Vývar poté vlijeme do hrnce a bez pokličky povaříme 15-18 min, až bude rýže na skus uvařená.
- Mezitím rozpálíme troubu na 180°C. Na rýži rozložíme kousky kuřete, zakryjeme alobalem a pečeme cca 15 min. Poté na rýži naskládáme mušle a krevety, znovu zakryjeme a dopečeme dalších 15 min.
- Paellu rozdělíme na talíře, dozdobíme nasekanou petrželkou, doplníme plátky citronu a podáváme.