Polévka s jehněčím mozečkem

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 2 ks
Cibule 2 ks
Játra jehněčí 150 g
Jehněčí mozeček 200 g
Jehněčí plíčky 150 g
Jehněčí srdce 200 g
Máslo čerstvé 5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Nové koření celé 5 ks
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rohlíky bílé 2 ks
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mrkev, celer, cibuli, česnek a petržel očistíme a omyjeme.
  2. Jehněčí mozeček, plíčky, srdce a játra omyjeme. Maso dáme do studené vody (2 litry). Přidáme očištěnou nepokrájenou zeleninu, celou jednu očištěnou cibuli i s hnědou slupkou a sůl (0.50 lžíce). Přiložíme ještě kuličky černého pepře, nové koření, bobkový list a maso vaříme doměkka (asi 45 minut). Potom vývar scedíme a zachytíme.
  3. Játra, plíčky a srdce pokrájíme na nudličky, mozeček odblaníme a pokrájíme na kousky. Oloupanou druhou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na másle (2 lžíce) ji podusíme, přidáme k ní pokrájené vnitřnosti, které opepříme bílým pepřem, promícháme a chvíli za stálého míchání smažíme (asi 5 minut). Přilijeme vývar (1.5 litr) a znovu přivedeme polévku k varu.
  4. Mezitím v pánvičce na rozpuštěném másle (1.5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, přimícháme do polévky a pomalu vaříme ještě asi 15-20 minut.
  5. V druhé pánvičce osmahneme na rozpáleném másle (1.5 lžíce) nadrobno nakrájené polotvrdé rohlíky.
  6. Polévku podle chuti dosolíme, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, polévku nalijeme do teplých talířů, ke každé přidáme 1-2 lžíce osmažených rohlíků a podáváme.