Polévka s jehněčím mozečkem
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Játra jehněčí |
150 g |
Jehněčí mozeček |
200 g |
Jehněčí plíčky |
150 g |
Jehněčí srdce |
200 g |
Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Nové koření celé |
5 ks |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rohlíky bílé |
2 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Mrkev, celer, cibuli, česnek a petržel očistíme a omyjeme.
- Jehněčí mozeček, plíčky, srdce a játra omyjeme. Maso dáme do studené vody (2 litry). Přidáme očištěnou nepokrájenou zeleninu, celou jednu očištěnou cibuli i s hnědou slupkou a sůl (0.50 lžíce). Přiložíme ještě kuličky černého pepře, nové koření, bobkový list a maso vaříme doměkka (asi 45 minut). Potom vývar scedíme a zachytíme.
- Játra, plíčky a srdce pokrájíme na nudličky, mozeček odblaníme a pokrájíme na kousky. Oloupanou druhou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na másle (2 lžíce) ji podusíme, přidáme k ní pokrájené vnitřnosti, které opepříme bílým pepřem, promícháme a chvíli za stálého míchání smažíme (asi 5 minut). Přilijeme vývar (1.5 litr) a znovu přivedeme polévku k varu.
- Mezitím v pánvičce na rozpuštěném másle (1.5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, přimícháme do polévky a pomalu vaříme ještě asi 15-20 minut.
- V druhé pánvičce osmahneme na rozpáleném másle (1.5 lžíce) nadrobno nakrájené polotvrdé rohlíky.
- Polévku podle chuti dosolíme, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, polévku nalijeme do teplých talířů, ke každé přidáme 1-2 lžíce osmažených rohlíků a podáváme.