Velikonoční jehněčí polévka
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Česnek |
6 ks |
Cibule |
3 ks |
Jehněčí hřbet |
2 kg |
Jehněčí vnitřnosti |
600 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Nové koření celé |
7 ks |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Smetana 16% (pochoutková) |
4 dl |
Sůl |
1.3 polévková lžíce |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
4 l |
Mrkev kořen |
200 g |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Mrkev, celer, cibuli, česnek i petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme.
- Jehněčí maso odblaníme a s vnitřnostmi (srdce, játra, jazyk) dobře omyjeme. Vložíme je do velkého hrnce se studenou vodou (4 litry) a přivedeme k varu. Po půl hodině vaření přidáme zeleninu. Přiložíme ještě kuličky černého pepře, tymián, nové koření, bobkový list a maso vaříme při mírné teplotě do měkka. Po půl hodině vaření (kdy je maso již téměř poloměkké) přidáme zeleninu. Až bude maso uvařené, vývar scedíme a zachytíme (2,5 litru) do druhého hrnce. Maso obereme, vnitřnosti pokrájíme a vrátíme do vývaru.
- V pánvičce na rozpuštěném másle (3,5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, kterou přimícháme do polévky 15 minut před koncem vaření. Nakonec do polévky vmícháme smetanu s rozšlehanými žloutky, dochutíme solí i octem, protože má mít trochu nakyslou příchuť.
- Každou porci horké polévky nalijeme do talířů, posypeme omytou drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme.