Velikonoční jehněčí polévka

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 200 g
Česnek 6 ks
Cibule 3 ks
Jehněčí hřbet 2 kg
Jehněčí vnitřnosti 600 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Nové koření celé 7 ks
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 1.5 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Smetana 16% (pochoutková) 4 dl
Sůl 1.3 polévková lžíce
Tymián sušený 1 kávová lžička
Voda pitná 4 l
Mrkev kořen 200 g
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mrkev, celer, cibuli, česnek i petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme.
  2. Jehněčí maso odblaníme a s vnitřnostmi (srdce, játra, jazyk) dobře omyjeme. Vložíme je do velkého hrnce se studenou vodou (4 litry) a přivedeme k varu. Po půl hodině vaření přidáme zeleninu. Přiložíme ještě kuličky černého pepře, tymián, nové koření, bobkový list a maso vaříme při mírné teplotě do měkka. Po půl hodině vaření (kdy je maso již téměř poloměkké) přidáme zeleninu. Až bude maso uvařené, vývar scedíme a zachytíme (2,5 litru) do druhého hrnce. Maso obereme, vnitřnosti pokrájíme a vrátíme do vývaru.
  3. V pánvičce na rozpuštěném másle (3,5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, kterou přimícháme do polévky 15 minut před koncem vaření. Nakonec do polévky vmícháme smetanu s rozšlehanými žloutky, dochutíme solí i octem, protože má mít trochu nakyslou příchuť.
  4. Každou porci horké polévky nalijeme do talířů, posypeme omytou drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme.