Ruský telecí řízek
Ingredience
Cibule |
100 g |
Houby nakládané |
200 g |
Hovězí vývar základní |
1 l |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g |
Paprika mletá sladká |
30 g |
Rajčata |
300 g |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
30 g |
Telecí kýta |
1000 g |
Tuk |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na řízky. Mírně je naklepeme, okraje nařízneme a maso osolíme. V horkém tuku řízky po obou stranách opečeme.
- V tuku po opékání osmažíme drobně nakrájenou cibuli dorůžova, přidáme papriku, zpěníme ji a přilijeme vývar.
- Tento základ zahustíme zásmažkou z másla a prosáté mouky. Za občasného promíchání dobře provaříme. Během varu přilijeme mléko a omáčku přecedíme přes hustý cedník na maso.
- Maso s omáčkou zvolna dusíme doměkka. Přidáme nakrájené hříbky a před dohotovením přilijeme smetanu.
- Při podávání řízky přeléváme omáčkou a zdobíme plátkem rajčete.