Tykvová polévka se smetanou
Ingredience
Cukr krupice |
1.5 kávová lžička |
Hřebíček |
2 ks |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Tykev |
500 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupanou tykev (oranžovou) omyjeme, zbavíme zrníček, nakrájíme ji na kostičky a dáme do hrnce s osolenou vodou (1 litr), přidáme hřebíček a vaříme ji doměkka přibližně 15 minut.
- V pánvi rozpálíme máslo a přisypeme hladkou mouku, kterou za stálého míchání jen zpěníme. Potom ji přimícháme do polévky a necháme povařit asi 5 minut.
- Do polévky nakonec přilijeme smetanu, necháme přejít varem a rozmixujeme. Nakonec ji dochutíme cukrem.
- Polévku nalijeme do talířů, posypeme petrželkou a podáváme.