Tykvová polévka se smetanou

Ingredience


Cukr krupice 1.5 kávová lžička
Hřebíček 2 ks
Máslo čerstvé 30 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Tykev 500 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupanou tykev (oranžovou) omyjeme, zbavíme zrníček, nakrájíme ji na kostičky a dáme do hrnce s osolenou vodou (1 litr), přidáme hřebíček a vaříme ji doměkka přibližně 15 minut.
  2. V pánvi rozpálíme máslo a přisypeme hladkou mouku, kterou za stálého míchání jen zpěníme. Potom ji přimícháme do polévky a necháme povařit asi 5 minut.
  3. Do polévky nakonec přilijeme smetanu, necháme přejít varem a rozmixujeme. Nakonec ji dochutíme cukrem.
  4. Polévku nalijeme do talířů, posypeme petrželkou a podáváme.