Polévka s řeřichou z Podkrkonoší

Ingredience


Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 30 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Řeřicha 80 g
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
Bazalka 1 kávová lžička
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 100 g
Estragon 1 kávová lžička
Mrkev kořen 250 g
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 150 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 300 g
Šalotka 2 ks
Saturejka 1 kávová lžička
Sůl mořská 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Řeřichu omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci na rozpuštěném másle ji zpěníme dorůžova. Zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme 1 l zeleninového bujonu a přivedeme k varu. Ochutíme bílým pepřem, špetkou muškátového oříšku a polévku povaříme 5 minut. Poté do polévky přimícháme 1 dl sladké smetany, dochutíme solí, přimícháme 40 g pokrájené řeřichy a provaříme 1-2 minuty.
  2. 1 dl smetany vyšleháme na tuhou šlehačku. Polévku nalijeme do talířů, na každou porci dáme kopeček šlehačky, který posypeme zbylou řeřichou a podáváme.
  3. Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
  4. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
  5. Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku a nakrájíme.
  6. V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, potom přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
  7. Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
  8. Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tím získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.