Polévka s řeřichou z Podkrkonoší
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Řeřicha |
80 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Bazalka |
1 kávová lžička |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
100 g |
Estragon |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
250 g |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
150 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
300 g |
Šalotka |
2 ks |
Saturejka |
1 kávová lžička |
Sůl mořská |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 85 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Řeřichu omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci na rozpuštěném másle ji zpěníme dorůžova. Zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme 1 l zeleninového bujonu a přivedeme k varu. Ochutíme bílým pepřem, špetkou muškátového oříšku a polévku povaříme 5 minut. Poté do polévky přimícháme 1 dl sladké smetany, dochutíme solí, přimícháme 40 g pokrájené řeřichy a provaříme 1-2 minuty.
- 1 dl smetany vyšleháme na tuhou šlehačku. Polévku nalijeme do talířů, na každou porci dáme kopeček šlehačky, který posypeme zbylou řeřichou a podáváme.
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku a nakrájíme.
- V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, potom přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tím získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.