Bramboračka s tuřínem a zelím

Ingredience


Brambory 500 g
Chléb konzumní 1 krajíc
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný 100 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Mléko plnotučné 1 dl
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Smetana zakysaná 14% 1 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Tuřín 500 g
Voda pitná 1.5 l
Zelí hlávkové bílé 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky. Čerstvé očištěné zelí pokrájíme na nudličky. Tuřín oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky. Namočíme krajíc chleba 1 dl mléka. Petrželku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
  2. Zeleninu dáme do hrnce se studenou vodou (1,5 litru), přidáme sůl (1 lžičku), drcený kmín, vaříme doměkka přibližně 20 minut.
  3. Uvařenou zeleninu scedíme a vývar zachytíme. Zeleninu pak s namočeným chlebem rozmixujeme na kaši, kterou vrátíme za stálého míchání zpět do vývaru (1 litr) a přivedeme znovu k varu. Když rozmixovanou směs povaříme asi 5 minut, přimícháme do polévky smetanu, dochutíme ji solí, pepřem, necháme přejít varem a odstavíme z plotny. Polévku zakryjeme pokličkou a necháme 10-15 minut odstát, pak do ní přimícháme sterilovaný hrášek, petrželku a podáváme.