Bramborová zelná polévka - zelounka

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 400 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr krupice 3 kávová lžička
Klobása vepřová 250 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sádlo škvařené 3 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1.2 dl
Sůl 2.5 kávová lžička
Voda pitná 2.5 l
Zelí kysané 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Klobásu pokrájíme na silnější kolečka.
  2. Brambory dáme do vody (1 litr), přidáme sůl (1 lžička), kmín a uvaříme doměkka, pak scedíme. Ve smetaně rozmícháme dohladka lžíci mouky.
  3. V druhém hrnci na rozpáleném sádle orestujeme dozlatova cibuli, přimícháme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přidáme kysané zelí, promícháme, zalijeme vodou (1,5 litru), přivedeme k varu. Přimícháme prolisovaný česnek, drcený kmín, nakrájenou klobásu, 1,5 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 bobkový list a 2-3 lžičky cukru (podle kyselosti zelí).
  4. Pomalu polévku vaříme přibližně 25 minut, přidáme do ní uvařené brambory, smetanu s moukou, promícháme a vše provaříme do zhoustnutí 2-3 minuty a podáváme.