Bramborová zelná polévka - zelounka
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
400 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
3 kávová lžička |
Klobása vepřová |
250 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
3 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.2 dl |
Sůl |
2.5 kávová lžička |
Voda pitná |
2.5 l |
Zelí kysané |
400 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Klobásu pokrájíme na silnější kolečka.
- Brambory dáme do vody (1 litr), přidáme sůl (1 lžička), kmín a uvaříme doměkka, pak scedíme. Ve smetaně rozmícháme dohladka lžíci mouky.
- V druhém hrnci na rozpáleném sádle orestujeme dozlatova cibuli, přimícháme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přidáme kysané zelí, promícháme, zalijeme vodou (1,5 litru), přivedeme k varu. Přimícháme prolisovaný česnek, drcený kmín, nakrájenou klobásu, 1,5 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 bobkový list a 2-3 lžičky cukru (podle kyselosti zelí).
- Pomalu polévku vaříme přibližně 25 minut, přidáme do ní uvařené brambory, smetanu s moukou, promícháme a vše provaříme do zhoustnutí 2-3 minuty a podáváme.