Vánočka s ořechy
Ingredience
Citronová kůra |
2 kávová lžička |
Cukr krupice |
200 g |
Droždí |
80 g |
Hrozinky |
50 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Mouka pšeničná hladká |
1 kg |
Ořechy vlašské |
50 g |
Sůl |
10 g |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
-
Doba přípravy: 220 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme.
- V míse do pěny ušleháme změklé máslo se zbylým cukrem a žloutky. Poté vmícháme prosátou mouku se solí, vlijeme zbylé mléko, vzešlý kvásek a ustrouhanou citronovou kůru. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme hrozinky a ořechy, posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme na teplo kynout alespoň tři hodiny.
- Vykynuté těsto na vále rozdělíme na tři nestejně velké díly. Z největšího dílu upleteme cop ze čtyř válečků, další ze tří a poslední stočíme ze dvou. Čtyřdílný cop položíme na plech vyložený pečícím papírem, na něj položíme třídílný a poslední ze dvou válečků. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, copy propícháme rozpůlenými špejlemi se špičkou, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme pět minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších dvacet minut, nakonec teplotu snížíme na 100 °C a vánočku dopečeme. Pokud se vánočka propéká z vrchu víc, přikryjeme ji pečícím papírem. Vánočka je upečená, pokud se těsto nelepí na špejli.
- Upečenou vánočku zbavíme špejlí a necháme vychladnout na plechu. Poté ji posypeme prosátým moučkovým cukrem s vanilkou.