Vánočka s ořechy

Ingredience


Citronová kůra 2 kávová lžička
Cukr krupice 200 g
Droždí 80 g
Hrozinky 50 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 500 ml
Mouka pšeničná hladká 1 kg
Ořechy vlašské 50 g
Sůl 10 g
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vejce slepičí 1 ks
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme.
  2. V míse do pěny ušleháme změklé máslo se zbylým cukrem a žloutky. Poté vmícháme prosátou mouku se solí, vlijeme zbylé mléko, vzešlý kvásek a ustrouhanou citronovou kůru. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme hrozinky a ořechy, posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme na teplo kynout alespoň tři hodiny.
  3. Vykynuté těsto na vále rozdělíme na tři nestejně velké díly. Z největšího dílu upleteme cop ze čtyř válečků, další ze tří a poslední stočíme ze dvou. Čtyřdílný cop položíme na plech vyložený pečícím papírem, na něj položíme třídílný a poslední ze dvou válečků. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, copy propícháme rozpůlenými špejlemi se špičkou, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme pět minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších dvacet minut, nakonec teplotu snížíme na 100 °C a vánočku dopečeme. Pokud se vánočka propéká z vrchu víc, přikryjeme ji pečícím papírem. Vánočka je upečená, pokud se těsto nelepí na špejli.
  4. Upečenou vánočku zbavíme špejlí a necháme vychladnout na plechu. Poté ji posypeme prosátým moučkovým cukrem s vanilkou.